Çok hızlı bir yarış olmayacak

İstanbul Rally Raid Team sporcusu Ali Çetin, hafta sonunda Düzce’de yapılacak olan sezonun üçüncü ayağı öncesi görüşlerini her zaman olduğu gibi yine Ajans ile paylaştı. Kopilotu Sabahattin ile beraber SSV kategorisinde Maverick X3’ü ile rekabete dahil olmaya hazırlanan Ali Çetin, yarış öncesi yaptığı değerlendirmede araç ve ekip olarak yarışa hazır oldukların söyledi. Ali Çetin, herhangi bir güncelleme yapmadıklarını ama sene sonunda araçlarını son spec versiyonu ile değiştirmeye planladığını söyledi. Düzce’ye mevcut aracım ile katılacağını ve yeni sezonda yeni aracıyla parkurlara çıkacağını ifade eden Ali Çetin, bugünkü aracının SSV Canam’lar arasında en eski modellerden birisi olduğuna dikkat çekerek yeni bir modeli ile değiştireceklerini söyledi.

Yeni aracın veygir gücü ve teknik özellikleri ile çok daha iyi olduğuna dikkat çeken Ali Çetin, hafta sonu yapılacak olan yarışın etapları konusunda kendilerine ulaşan fotoğraflara göre etapların çok karlı olacağını söyledi. Yarış haftası bu kadar çok kar olacak mı bilemeyeceğini ama eğer ki olursa gerçekten hem çok eğlenceli hem de çok sorunlu bir yarış olacağını ileri süren Ali Çetin, bu durumun yarışın doğasında var olduğunu eklemeden de geçemedi. Ali Çetin, “bence çok hızlı bir yarış olmayacak. Gelen fotoğraflara göre, belli bir temponun üzerinde giden hata yapar diye düşünüyorum” dedi ve lastik seçimlerinin önemini vurguladı. “Doğru lastikle doğru hızda gitmek lazım. İlk gün 70+70 iki etap geçeceğiz. İkinci günde 60+60.. 300 km’ye yakın yarış km’si olacak. Finiş görmek için temkinli olmak lazım. Finiş görecek araç sayısı az olabilir diye tahmin ediyorum” diye konuşan Ali Çetin, rekabette hedefinin yine podyum olacağını vurguladı, ama sürprizlere açık bir yarış vurgusunu yapmayı da ihmal etmedi. Bu nedenle yarışta araçlar için çok gücün önemli olacağını düşünmeyen Ali Çetin, “çok karlı ve çok kaygan bir zemin. Etaplarda çok debelenebiliriz. İş, biraz da pilotaja bakacak” diye konuştu.

Ali Çetin, yarış ve parkur hakkında görüşlerini şu cümlelerle özetledi; “yarış haftası hava daha fazla yağışlı olursa elbette yarışı daha fazla etkiler. Şu an, muhtemelen çok kar olduğu için toprak ta yumuşamış olacak. Çok çamurla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Dolayısı ile ilk çıkacak araçlarla daha sonra çıkacak olanlar ile arasında fark olacak. İlk 1-2 olmasa bile öne yakın araçlar avantaj sağlar. İlk 2-3 araç zemini ezecek, sonraki 8-10 araç iyi bir zeminde gidecek, fakat ilk on araç geçtikten sonra etap zemini çok kötü bir hale gelir. İlk 10’dan sonrakiler için zemin daha kötüleşir. Haliyle 1-2 değil ama 3-5 çıkmak avantajlı olacak diye düşünüyorum. Belirli bir stratejimiz yok, yürüyüp gideceğiz. Podyumda da bitirebiliriz diye de tahmin ediyorum.

Daha önce Düzce’de hiç yarışmadığına dikkat çeken Ali Çetin, “2022’de girmedim, bu sezon da başta ertelendi.  Dolayısı ile etapları görmediğim için bilemiyorum. Ama güzel etaplar olduğunu söyleniyor. Geçen yıl bu kadar karlı ve yağışlı bir hava yoktu. Umarım zemin yumuşak değildir. Eğer ki zemin çok yumuşak olursa çok zorlar” diye konuştu. Yarışta çamur lastiği kullanacağına vurgu yapan Ali Çetin, “herkesin de ağır çamur lastikleri ile geleceğini tahmin ediyorum. İlk gün gazın üzerine çok oturmayacak ve kontrollü gideceğiz. Çok kimse de yarış dışı kalabilir” dedi.

Sezonun kendisi için iyi gittiğini söyleyen Ali Çetin, sezon yarışlarının sene sonuna tıkıştırıldığını ileri sürdü ve haziran ayına kadar hiç baja yarışı olmadığına ardından da 4-5 yarışın kalan aylara sıkıştırıldığını ifade etti. “Ocak-Mart arasında geçen yıl da bu sezon da hiç yarış yok mesela. O zaman diliminde 4-5 ayda boşluk, kalan 5-6 ay içine bütün yarışlar tıkıştırılıyor” diye konuşan Ali Çetin, yeni araçlarını aralık ayı sonu gibi test edeceklerini ve yeni aracı yeni sezona hazırlayacaklarını yineledi. Ali Çetin, sözlerini “yeni aracın beygir gücü yüksek. Amortisörleri daha farklı. Yayları hep yurt dışından geldi. Bir de taşıyıcısı biraz daha kuvvetli. Daha dinç ve diri bir araç. Araç üzerinde çok fazla oynama taraftarı olan biri değilim. Bence, ülkemizdeki SSV’lerin gerçek gücü tam olarak zemine yansıtılamıyor şu anda. Sezonun tamamlanmasına iki ayak kala, şampiyonada İsrafil avantajlı durumda” diye tamamladı. | 23 Kasım 2023 : 23.45

Yorum yaz

Arşivler

Kategoriler

Oturum aç