Baja kısa kaldı

2023 Kuralları ile ilgili olarak sporcu olarak bize herhangi bir taslak bilgi ulaşmadı. Aslında, gelseydi mutlu olurduk. Belki, tecrübelerimiz ışığında önerilerimiz olurdu. Sonradan baktığımız taslak metinde de geçen seneki kuralların korunduğunu görüyoruz. 2023 Taslaklarının yarışçılara mail olarak gönderilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Yarışçılarla iletişimin biraz daha artması ve federasyon bayramlardan mailler atabiliyorsa eğer, esas bu konularda aynı şekilde iletişim kurmaları lazım. Baja’nın bu yıl ulusal statüde olmasının bir etkisi mutlaka olacaktır. Bunun etkisini de muhtemelen yarış zamanı göreceğiz fakat ulusal haline bir iki yarış daha eklenmesini beklerdim. Dört ayak bence kısa kaldı, 6-7 olsaydı herkes için daha tatminkâr olurdu. Taslak metinde yer alan km’lere baktığımızda toplam 1000 km önerisi bence kolay ulaşılabilir bir rakam değil, Çanakkale bile 850 km’lerde idi. Dolayısı ile toplamda maksimum 1000 km olması normal ama günlük km’lerde minimum 20 km önerisi gerçekten çok az. Bu Baja’nın karakterine de uymuyor, çünkü Baja bir yerde dayanıklılık yarışı. Dayanıklılığı ölçmek için de uzun etaplar lazım. Günlük 150 km maksimum olabilir fakat bunun minimum 70-80 km’lerden başlaması gerekir diye düşünüyorum. Biz ralli değil baja yapıyorsak, etapların da buna uygun ve uzun olması gerekir.

Baja yarışlarında motorların olması belki bir farklılık katabilir fakat motorlar için güvenlik tedbirleri ve teknik kontrolleri için alt yapılar var mı? Organizatör kulüplerin bu bilgi ve altyapıya sahip olduğundan pek emin değilim, federasyon bunu araştırmıştır, çünkü bunlar çok ayrı konular. SSV’de bir kaza ile motorda olası bir kaza çok farklı durum. Müdahale süreçlerinde çok hızlı olunması lazım ki bu da çok iyi bir organizasyon gerektirir. Kamyon konusuna gelince şaşkınlık içerisindeyim. Türkiye’de bu özelliklerde kamyon var mı, ki bana yok gibi geliyor çünkü görmedim duymadım. Bir de kamyonların etaplarda durumu nasıl olacak? Bizim etaplarda bir SSV veya otomobil arıza yaptığında buna ulaşmak ve kurtarmak ciddi bir problem iken, bir kamyonun kaza yaşaması, yan yatması durumunda nasıl müdahale edilecek? Olası bir kamyon kazasında etap mı, yarış mı iptal edilecek? Umarım bu kuralı koyanlar bunları da düşünmüşlerdir.

2023’te Baja’da 4 yarış olması haberini duyunca açıkçası biraz moralim bozuldu. Biraz daha fazla olmasını beklerdim. Organizatör kulüpler aynı. Yarışların daha renkli ve kapsayıcı olması için, umarım, Baja’da daha fazla yarışmacı görürüz. Yarış sayısı az ama katılımcı sayısı fazla olursa Baja renklenir. 2023’de yurt dışı yarışlar programımda olmayacak, işten dolayı daha fazla zaman ayırmayacağım. Bu yıl gidecek olanlardan geri dönüşler alalım, belki bir sonraki yıl için düşünürüz. Bu yıl ulusalda hedefimiz yine podyum olacak. Yarış yarış podyum hedefi, zaten sezon sonunda podyumu da getirir. Aracımız aynı herhangi bir upgrade yok. Kopilotumuz da değişmedi, Sabahattin Demir. Bu sene parkura çıkacak olan son spec araçların daha diri olmaları nedeniyle daha az teknik sorun yaşamaları olasılık ama bu motor sporları ve hiçbir şey belli olmaz, yeni araçlar dahi teknik sorunlar yaşayabilirler. Elbette onların bir tık fazla şansı olabilir ama bunun çok bir fark yaratmayacağını düşünüyorum. Geçen sezon Baja’da İsrafil, Yağız ve Abdullah hızlıydılar. Ben işlerim nedeniyle geçen yıl bir iki yarışa katılamadım ama bu sezon ben de aralarında podyumda olurum diye düşünüyorum. Baja’nın dört yarışı arasında yine Bursa yarışını öncelikli hedefliyorum çünkü aslen Bursalıyım.

Kurallarda süper rally ile ilgili 5 dakika ceza bence işin keyfini kaçırıyor, motivasyonları etkiliyor. Bir etapta kaldığınız vakit o etaptan çıkmak için sarf edilen efor, o psikoloji gerçekten çok değişik. Etaptan çıkamasa bile en kötü zamana ek olarak beş dakika ceza alınacak olması, SSV’deki rakiplerin aralarında 1-2 dakika farklar olması nedeniyle aslında çok fazla bir şey kaybedilmemesi anlamına geliyor. Ertesi gün, önünüzdeki rakibiniz lastik patlatsa bile onu çok rahat geçebilirsiniz.  Oysa bu o kadar kolay olmamalı. Etaptan çıkamayan bir aracın en azından yarım saat bir ceza alması gerekir, ki bir sonraki gün önündeki rakibi ile rekabet edemesin. Bu haliyle yine ciddi bir haksızlık olur. Bu şekilde etapta kalan ekibin motivasyonu düşmesin, bir sonraki gün devam etsin diye düşünülmüş olmalı, ama bu haliyle de yarışın ve temel kurallarla çelişen bir durum ortaya çıkıyor. Kurallara göre servis alanı dışında benzin alınmamasını ilk duyduğumuzda şok olduk. Ben, üç yıl Yunan yarışına ve İsrail Baja’sına katıldım. Benzinlikten benzin yasağını hiçbirinde duymadık. Bizde buna neden gerek duyuyorlar bilemiyorum. Geçen sezon bu uygulamaya esnetilmiş ve benzin alınabilecek benzinlikler belirtilmişti. Eğer bir benzinlikten alabilirsem bir önceki veya sonrakinden neden alamıyorum gibi bir kavram karışıklığı çıkmıştı. | 31 Ocak 2023 : 14.30

Yorum yaz

Arşivler

Kategoriler

Oturum aç