Hedef hem yarış hem şampiyonluk kazanmak

Sezonun ilk Baja’sına sayılı saatler kala, açıkçası, heyecan çok yok, çünkü alıştık artık. Ama bizim heyecanımız, garajda arabaların hazırlıklarını yetiştirme konusunda. Bildiğim kadarıyla Düzce’ye güzel kayıt var. Bence çok çekişmeli yarışlar olacak. Yağmur görülmüyor ama çok sıcak ve çok toz olacak, bence yağmuru arayacağız. Etapta rakip aracı geçmek toz nedeniyle çok problem olacak. Bu yüzden bu yıl prologe etabı yapılıyor. Prologe etabında arkalarda kalanlar yarışta çok zorluk yaşar. Bu yüzden prologe etabında basacağım, çünkü önde olmam lazım. Yarışta tozla uğraşılmaz! Görülüyor ki, Baja’ya olan ilgi artarak sürüyor. Bir sonraki yarışa gelecek yeni isimler de olacak. Evet, son zamanlarda X3’den çok araç satıldı ama genelde arazi kullanıcıları alıyor, yarışmak için değil. Bilmeyen insanlara yarışı anlatmak ise çok zor, çünkü yaşamaları lazım. Eminim ki bir yarışa gelseler, kalacaklar, çünkü yarışlar çok güzel. Offroaddan bajaya geçiş ise beklediğim kadar olmadı, çünkü önümüzdeki hafta Giresun’da offroad var. Aracını kırmaktan korkanlar olduğu için offroaddan bajaya kayıt bu kez az oldu bence. Offroad, çok güzel, ben çok beğendim. Ankara’daki yarışta son gün son etapta etap ihracı verdiler. Biz itiraz ettik, ama geçici sonuçlara göre kupalar dağıtıldı. Sonradan cezamızı sildiler ve biz 2 olduk. Niyetim bu sezon offroad’u da takip etmekti ama çok yoğun geçiyor bu ara. Bir de otokrosa da girme planımız var. Baja ve otokrosun yanına bir de offroad eklememiz çok zor. İşlerimiz de çok yoğun.

Avrupa defterini bu sezon erken kapadık. O konu da saçmalık; şaseye kendileri onay veriyorlar, sonra teknik kontrolde emniyet kemer bağlantılarından dolayı şaseden geçirmiyorlar. Çok büyük saçmalık. Bu araç ilk defa yarışmıyor, aracımız FIA homologe ama bu kez teknik kontrole takıldık, niye anlamadım. Bizimki ile aynı şekilde üç farklı araç yarıştı ama bize izin çıkmadı. İtalya’ya kadar gidip yarışamamaktan dolayı ise, açıkçası çok ta üzülmedim. Zaten şampiyonanın ilk yarışına da işim çıktığı için gidememiştim. Bu yüzden de İtalya’ya çok da gidesim yoktu. Gittik ama diskalifiye edildik. Moralim bozulmadı, sırada yarış olan Macaristan’a da national (ulusal) katılacağız ama önümüzdeki sene bütün ayakları takip etmeyi düşünüyorum.

İtalya’da Yağız’ın performansı çok güzeldi. Yarışı bitirdi, podyum yaptı, kendisini kendi gözlerimle izleme şansım oldu, çok güzel gidiyor. Aslında İtalya yarışının bana en büyük faydası diğer yarışçıları izlemek oldu. İlk 5 ekip felaket, ralli gibi gidiyorlar, bambaşka bir dünyadalar sanki. Onların arasında olmak zor değil ama biraz gözü karartmak lazım. Sonraki 5 ekip ise bizim gibi gidiyor. Fark, pilot ve kopilotlarda. Yarış sırasında izledim, sonra yol notlarına da baktım. Kopilotla nasıl bir iletişimi varsa, adam gideceği virajı biliyor. Biz aynı viraja girerken gazı keseriz, sağ viraj, arkası sol, ilk 5 araç gaz kesmeden döndüler. Bugün benim kopilotum notu eksiksiz söylüyor. Kopilotum eğer bana o virajı söylese ben de gazı kesmem.

Bu sezon 3-5 SSV otokrosu takip ederiz. Sezon öncesi otokros kurallarına baktım, SSV’leri de aldıklarını gördüm, kendim de izledim ve çok beğendim. Ama rallikrosta bizleri almıyorlar. Halbuki alsalar rallikroslara da gireriz. Otokroslarda bence SSV’ler arabaları geçer, renk katar, kayıt artar. Aslında biz araçlarımıza regülasyon yapmıyoruz. İnce ayar ile amortisör koysak efsane olur ama uğraşmıyoruz o kadar olanla yetiniyoruz.

Hedefimiz hem yarışları hem şampiyonluğu kazanmak. Bunun için elimizden geleni yapacağız ama kolay olmayacak çünkü çok rakip var, SSV’de herkes çok iyi gidiyor. BajaDüzce’de yeni bir etap yaptılar diye biliyorum. İlk gün 73+73, ikinci gün 44+44 km etaplar bence yeterli. Çünkü, etapları ne kadar kapatabilirlerse o kadar iyi. Etabı kontrol edemezlerse yarışmak çok tehlikeli. Türkiye Baja Şampiyonası 2024’te 4 ayak. Bir beşinci yarış konacak olsa Denizli’de olsun isterim. Çünkü, Denizli’nin etapları çok güzel. Bizim Baja’ların FIA yarışlarından hiçbir eksiği yok. FIA’da çok fazla disiplin ve kontrol var. Bizim yarışlar da o seviyelerde ve adım gibi eminim yabancı ekipler burada bir yarışsalar devam ederler. Derdim yurt dışında yarışçı gelmesine ön ayak olmak. Gittiğim her yarışta konuşuyorum, davet ediyorum. Ama anlatmakla olmuyor, getirtip izletmek lazım, görmeleri lazım. Bir yabancı gelse sonra arkadaşlarına anlatacak ve böyle gelişecek bu işler. Bulgaristan’dan bir ekip Türkiye’de yarışmak istiyor. Yarışlarımız gerçekten çok güzel kıymetini bilmek lazım. Yarış yapmak ise gerçekten çok zor. Bizde görüyorum, pilotlar, kopilotlar organizasyona kızıyor, federasyona kızıyor ama gerçekten anlayışla karşılamak lazım. Çünkü çok emek veriyorlar, çok uğraşıyorlar.

Transanatolia’ya katılacağız. Geçen seneden sözüm vardı, organizasyona, katılmak için. Yanlış bilmiyorsam bu yıl SSV’de 7 ekip var. Yarış da güzel, seviyorum. Temposu yüksek bir yarış. Bizim Baja’larda yavaşladığımız yerler var, TA’da ise 135 km ortalama hız limiti var ama zaten bu, bütün yarışlarda var. TA’ya katılacak olmak, yurt dışı yarışım olmayacağı için bu sezon beni zorlamayacak. Daha önce 4 kere katıldım, 2’si ATV, 2’i SSV ile. 2022’da atv ile 1 oldum. TA, daha çok kopilot yarışı. İyi bir kopilotun varsa mükemmel bir yarış. İyi bir kopilotun yoksa kaybolursun. Yarış katıldığımız yıl 2400 km idi biz 2700 km yol yapmıştık! | 16 Temmuz 2024 : 22.36

Yorum yaz

Arşiv

Kategori

Oturum aç