Düzce’de dereye uçtuk!

Düzce güzel bir yarış oldu. İlk etapta bir aksilik yaşadık, aracımızla dereye uçtuk. Çok keskin ve tehlikeli bir yerdi. Fark etmedik öyle olduğunu, hızlı girdik ve dönemedik. Kenan da [Özsoy] uçtu, arkasından da biz uçtuk. Hemen herkes uçardı oraya! Biz uçtuktan sonra araçtan çıkıp arkamızdan gelen yarışçıları yavaşlattım. İlk etap bizim için orada bitti. Çıkarıldıktan sonra ikinci etabın startına yetiştik, o etapta da 7’nci km’de Saim Tekin takla atınca yol kapandı ve açılamadı. Kural gereği etabı geçebilen dört ekip içinde en kötü zamanı aldık. İlk gün bizim için kötü bitti. İkinci gün, etaplar kısa 40’ar km idi. İki etabı da güzel gittik ama kötü bir ilk günden sonra toparlanmazdı zaten. Sınıfımızda 4’ncü bitirdik. Genelde ise 10-15 arasındayız herhalde. Planladığımız gibi bir yarış olmadı bizim için. Oysa kazanmak için gitmiştik oraya. Tabii mekanik spor bu eğer bundan sonraki yarışlarda bir aksilik yaşamazsak, diğer yarışlarda telafi eder ve bir sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum.

Yağmur yoktu, yol çok kaygandı, fena toz vardı. Elbette tercihimiz kesinlikle yağmurdan yana olurdu. Çünkü toz çok tehlikeli. İkinci gün ikinci etapta iki araç bize yol vermedi, neredeyse sıfır görüşle 10 km arkalarında gitmek zorunda kaldık. Etaplar zemin olarak çok kaygan ama çok güzel ve pilotaj isteyen etaptı. Bizim Baja’lar çok güzel, dünya standartlarında ve çok iyi baja yarışları yapıyoruz şu anda. Bence oturması gereken birkaç kural var, ondan sonra çok daha güzel olacak.

Baja’da 28 kayıt olması, bu disiplinin çok çabuk geliştiğinin habercisi bence. Bir sonraki yarış muhtemelen 30’un üzerinde kayıt olur. Organizasyonda sportif anlamda bir sıkıntıya denk gelmedik. Geçen sene de aynı kurallar vardı, bu kurallardan canı yananlar bağırıyor burada. Ben kuralları biliyorum ve kural öyle olunca değişmeyeceğini de biliyorum. Bazı arkadaşlar itirazla değişebileceğini düşünüyor ama imkânsız bir şey bu. Maalesef hiçbir yarışçı kurallar kitabını taslak yayınından sonra okumuyor. Okusalar aslında her şeyi bilirler ve müdahale edebilirler, hatta kuralları değiştirebilirler. Zaten yarışta da start listesi dışında başka bir problem olmadı. Etap bittikten sonra servise giriş serbest ama servise ilk giren ilk çıkıyor! Ve bu yıllardır böyle süregeliyor.

Burada yarışçının da kural bilmemesi konusu söz konusu. Oysa yol açıldıktan sonra yarışa kaldığı yerden devam edebilirdi. Onlar devam ederler, ATC’den zamanlarına bakarlar ve duraksama zamanını düşerlerdi. Aynı şeyi ben de yapmadım ama önümde 12 araç vardı. Bu yüzden benim bu şekilde start almam hiçbir işime yaramazdı. Yarışçıların bu konusundaki serzenişlerini tabii ki gereksiz bulmuyorum ama kendilerinin biraz da kurallar kitabına bakmaları gerekiyor bence. Yarışı yapanlar yarışmadıkları için bilemezler neyin avantaj neyin dezavantaj olduğunu. Ben eminim ki 10 sporcu federasyona mail atsa, gerekeni yaparlar. Bundan sonraki yıllarda olacaktır çünkü herkes artık görüyor kural eksikliklerini ve kendi yanlışlarını. Düzce’de yoldan çıkan ve takla atanların çok olması zeminin çok kaygan olmasındandı. Tabii ki lastik faktörü de vardır, aracın en önemli ihtiyacı lastik. Düzce’den aklımda kalan, Kenan’ın derede kaçışı kaldı. Biz uçunca O dere içinde kaçmaya başladı.

Giresun offroad yarışında yarışmayı düşünüyordum ama puanlamalar çok karışıyor denildi. Ben de gideceğime söz vermiştim. Ben de sözümü tutmak için sıfır araç olarak geleyim dedim. Gitmekle de gayet eğlendim. Bence seneye Baja’cıların da gitmeleri gereken bir disiplin olan offroad güzel ve ben sevdim ama bu sezon yarış takvimi çok yoğun. Yurt dışı yarış programımın boşalacağını bilseydim offroada devam ederdim. Önümüzdeki sezon yurt dışına gitmez isem, takvimler de uyarsa ben offroad’u tam sezon yapmak isterim. Bu sezon Baja’da şampiyon mücadelesinde henüz bir şey kaybetmedim. Elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Şu anda Derin avantajlı arkasından Arif ve Yağız geliyorlar, hepsi çok iyi pilotlar. Baja’da özellikle SSV kategorisindeki pilotlar çok iyi, rekabet yüksek. Rekabet demek hız demek, herkes çok daha basacak.

Sezonun ikinci Baja’sı Eylül ayın sonunda Bursa’da. Hava şartlarının daha ehven olması bekleniyor ama bence her şey olabilir. Bursa yarışında prologe etabının yapılıp yapılmayacağı ve start listesi çok önemli. Yarışı bunlar belirleyecek. Açıkçası Düzce’deki yarışın prologe etabında istediğimi alamadım, daha iyi gidebilirdik. Aracım nedenini bilemediğim şekilde geç vites düşürüyordu, hala da bakabilmiş değilim. Düzce’deki prologe etabı çok güzeldi ve bu sıralama etabı yarışın klasmanını etkiledi. Baja’larda önden start almak çok büyük avantaj. Baja’ya insanların ilgisi her geçen gün artıyor. Bence bunu iyi duyuramıyoruz. Baja’ların reklamını yapamıyoruz. Prologe tipi seyirci etaplarını çoğaltırsak, bence ilgi çok aratacaktır. | 29 Temmuz 2024 : 17.00

Yorum yaz

Arşiv

Kategori

Oturum aç