Yağız Birinci; Baja Portekiz çok güzel bir tecrübe oldu

Portekiz çok tecrübe kazandığımız bir yarış oldu. Etapların mesafesi uzun ve çok hızlıydı. Türkiye’de bu tür etaplarla daha önce karşılaşmadık. Bizim orman etapları genelde daha dar ve daha yavaş tempolu etaplar oluyor. Portekiz, sadece gaza bastığım, freni birkaç kez kullandığım çok hızlı etaplardı. Bize çok tecrübe kazandırdı. Hem hızımızı arttırabildik hem de rakipler arasında rekabetçi bir hızımız olduğunu görebildik. Organizasyon açısından da çok yüksek katılım vardı, atv ve motorlarla birlikte 226 araç start aldı. Yarışın lokasyonu da çok enteresandı. Taşra da açık bir ova ve tarihi kalelerin olduğu antik bir bölgeydi. Bizim için güzel bir tecrübe oldu. Aslında iyi de gidiyorduk, 27 km’lik ilk etabı güzel geçtik diyebilirim. Sonrasındaki 160 km’lik etapta daha hızlandık. Son gün 160 km’lik etabı bir daha geçerken, yanlış hatırlamıyorsam 30’ncu km’de kayışımız koptu. Herhalde taş çarptı ve kayışın kutusu kırıldı. İçine toz ve taş alınca kayışı kopardı. Sonrasında lastiğimiz patladı. Kayışı değiştirdik ve devam ettik ama kutusu kırık olduğu için bir daha kayış kopardı. Aynı etap içinde üçüncü defa kayışımız koptu, çünkü kutumuz kırıktı ve her seferinde biz değiştirdikten sonra içine toz ve taş aldığı için tekrardan kopartıyordu. Kayışı üçüncü ve son kez değiştirdikten sonra kutuyu bulduğumuz bez parçaları ile bantladık, kendimizce bir çözüm ürettik ve etabı bitirebildik, kapalı parka girip finiş görerek puanımızı aldık.

Avrupa’da İtalya Bajası 3’ncülüğü ile güzel başlayan bir sezonunda, Macaristan Bajası’nda yaşadığımız şanssızlıklar üstünde bir de Portekiz’de şanssızlıklar yaşamış olsak ta her yerde bitirip az çok puan topladık. Şu an 66 puanımız var ve SSV’de 4’ncü, genel klasmanda ise 9’ncu sıradayız. Son yarış evimizde, bildiğimiz etaplar. Tecrübemizi kullanabileceğimiz yerler. Önümüzdeki rakibimiz ile aramızda 9 puan gibi küçük bir puan farkı var ve sezon 3’ncülüğünü hedefliyoruz.  Podyuma çıkma şansımız var. Rakibimiz Fidel, Macaristan’da kötü bir kaza geçirdi ve Portekiz’e de gelemedi. Türkiye’ye gelir mi gelmez mi bilemiyorum ama inşallah sağlığı düzelir ve gelir. Tabii gelmezse şansımız daha yüksek olacaktır.

Türk ve yabancı ekipler arasında çok büyük farklar var. İnanılmaz bir sürat içerisindeler. Biz de onların hızlarına yaklaşmaya çalışıyoruz. Her geçen yarışta daha da geliştiğimizi düşünüyorum. Dediğim gibi, Portekiz bizim için çok güzel ve tecrübeli bir yarış oldu. Yaşadığımız şanssızlıkların moralimizi çok etkilediği bir durum yok. Şu an için istediğimiz puanları almış durumdayız. İddiamız sürüyor bu yüzden moralimizi bozacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Son yarışta iddiamızı koruyacağız. Portekiz’den aklımda kapalı parkta araçların görüntüsü kaldı diyebilirim. Herhalde 150’ye yakın SSV aracı vardı finişte. Hayatımızda ilk defa bu kadar SSV’yi bir arada gördük. Portekiz bizim için çok güzel bir tecrübeydi. Hem yarış hem mesafe ve hem de yolculuk olarak. Orada geçirdiğimiz zamandan kaldığımız otele kadar bizim için farklı bir tecrübeydi. Farklı bir coğrafyada her şey güzeldi.

Yunanlı kopilotum ile uyumumuz çok iyi, kendisinin mekanik bilgisi de çok üst düzey. Ülkesinde de bu işlerle uğraşıyor. Portekiz’de şaselerini ürettirerek kros araçları imal ediyor. Ülkesinde bunlara mühendislik desteği vererek yarıştırıyor. Mekanik bilgisi çok yüksek. Etaplarda çok yardımcı oluyor. Kopilotluk tecrübesi de gayet başarılı. İkili ilişkilerimiz de çok iyi. Sadece benle değil ailemle de çok yakın ve iyi ilişkileri var. Türkiye’de Uğur Tepe ile yarışmaya devam. Kendisi de çok başarılı bir kopilot, ilişkimiz çok iyi, abi-kardeş gibiyiz.

Bursa’nın etapları genelde güzel oluyor. Bu yıl yeni bir bölgeden bahsediliyor. Ortalama 50 km’lik dört etap geçilecek. Hızlı, sprint bir yarış olacak. Portekiz’deki aracımız yetişmeyeceği için yeni yeşil aracımızla katılacağız. Bu aracımızla ilk kez yarışacak ve test edeceğiz. Yıl olarak eski olsa da bizim için yeni bir araç. Bursa’da yüksek kayıt olduğunu görülüyor, 12-13 tane SSV’li ekip var. Rekabetin güzel olacağını ve keyifli bir yarış olacağını düşünüyorum. Hedefimiz ulusalda her zaman yarışları kazanmak ama kazanamazsak bile podyumda olmak. Podyum dışındaki sonuçları başarı olarak görmüyor ve her zaman podyumda olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye’deki rekabet yüksek. Her zaman favorilerin kazanmadığı, favorilerin her zaman podyumda olamadığı bir şampiyona. Farklı etkenler öne çıkıyor. Ya yarış dışı kalanlar ya ceza alanlar ya da başkaca. Etap içerisinde birbirini geçmek bazen yetmiyor diyebilirim.  Yarış dışı kalmamak ve ceza almadan finiş görmek çok önemli. Çanakkale’de en büyük ümidim, Portekiz’deki 226 kayıt gördükten sonra inşallah Çanakkale’de çok yüksek kayıtlar gerçekleşir. Bizim için önemli ve Türkiye’deki FIA onaylı tek yarış. Umarım kayıtlar ve geri dönüşleri yüksek olur, çünkü çok emek harcanıyor ve inşallah karşılığı alınır. Bizim 2025 planlarımız az çok belli kafamızda. Türkiye’de yarışmaya devam edeceğiz. Yurt dışında da yarışmayı düşünüyoruz. Bir sezon daha yine Baja Europa Cup yapacağız. Sonraki sezonlar için dünya kupası hedeflerimiz olacak. | 25 Eylül 2024 : 12.00

Yorum yaz