“Podyum sürpriz oldu”

Fişek Motorsport’un genç pilotu Mert Öztiryaki, geçtiğimiz hafta İstanbul-Karaman-İstanbul arasında 2850 km’lik bir parkurda gerçekleştirilen TranAnatolia Rally Raid maratonunda otomobil-ralli kategorisinde mücadele etti. Kopilotu Armağan Altun ile birlikte 4’ncü gün yaşadığı sorunlar nedeniyle yarışa veda etti. Mert Öztiryaki, maratonla ilgili olarak Ralli Dünyası Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

Maratonda teknik problemler yaşadın mı?

Yaşadık öncelikle. İlk gün küçük bir talihsizlik sonucu kanala düştük ve bu sebeple ön yürür aksamda oluşan küçük hasarlardan dolayı ilk günü çekici üzerinde bitirdik. İkinci gün ciddi bir sıkıntımız olmadı fakat direksiyon kutusunda oluşan küçük bir arızamız vardı. Fakat onu da garajımız hızlı bir şekilde sorunu çözdü ve yola devam ettik. Üçüncü gün hiç sıkıntı yaşamadan etabı tamamladık fakat dördüncü gün aracımızdaki motor ile ilgili bir arızadan dolayı yarışa veda etmek zorunda kaldık.

Yaşadıkların ne tür kayıplara yol açtı. Nasıl çözüldü?

Küçük arızaları yarışa bizimle gelen garaj ekibimizin hızlı müdahaleleri ile kısa sürede çözdük. Fakat aracımızın motorunda oluşan sorun yarıştan çekilmemize neden oldu.

Rekabet nasıldı? Sen buna ayak uydurabildin mi?

Bu seneki rekabet geçen senelerdeki yarışlara göre çok daha fazlaydı. Bütün herkes çok iyi hazırlanmış ve yarışa odaklanmış bir haldeydi. Biz, ilk gün oluşan arızadan dolayı geriden gelmemize rağmen ikinci ve üçüncü gün üst sıralara kadar yükselebildik. Rekabete ayak uydurduğumuzu düşünüyorum.

Parkuru nasıl buldun? Etaplar sana uygun muydu?

Bence parkur, önceki senelere göre daha kırıcı ve yorucuydu. Etap mesafeleri çok uzundu ama biz bu koşulları kendimizi hızlı adapte edebildik. O yüzden parkurlarda yarıştığımız süre boyunca çok sıkıntı yaşadık diyemem ama başta da söylediğim gibi gerçekten kırıcı ve yorucu etaplardı.

Yarışın akışı nasıldı? Herhangi bir sorun gözledin mi?

Zorlayıcı ama hızlı bir yarıştı. Bir sorun gözlemedim.

Hiç kayboldun mu? Navigasyonda sorun oldu mu?

İlk yarı ufak kaybolmalar değil de rotadan şaşmalar yaşadık fakat kısa sürede durumu fark edip rotaya geri dönerek yarışa devam ettik.

Hakemler veya skordan yana sorun yaşadın mı?

Bu konuda ekip oldukça profesyonel ve başarılıydı dolayısıyla da hiçbir sorun yaşamadık diyebilirim.

Pandemi tedbirleri seni tedirgin etti mi?

Hepimiz pandemiyi göz önüne alarak bu yarışa katıldık. Dolayısıyla da bu konuda gösterilen hassasiyet ve aslında alınan tedbirler bizi biraz daha rahatlattı. Bu yüzden de bir tedirginlik veya yarıştan soğuma gibi bir asla durum olmadı.

Podyum sürpriz mi beklendiği gibi mi?

Podyum bence oldukça sürpriz oldu, dediğim gibi yarışın şartları oldukça zorlayıcıydı ve her gün değişen sıralama nedeniyle kimin hangi dereceyle bitireceği hakkında net bir fikir edinemiyorduk. Hatta son gün ‘bu sene onun senesi, kazandı’ diye düşündüğümüz ekipler, koşullardan dolayı bir an da daha geri sıralara yerleştiler.

Hedefine ulaştın mı?

Bu sene yarışa yeni bir araçla katıldık. Ve amacımız biraz araca alışmak ve test etmekti.

Hangi etabı beğendin ya da beğenmedin?

Açıkçası İstanbul-Bolu arasındaki etap bizim için biraz zorlayıcı oldu ama genel olarak tüm etapları beğendik. Fakat Tuz Gölü ve Obruk Yaylası etapları hızlı ve tempolu olmaları sebebiyle çok sevdim diyebilirim.

Yarıştan aklında neler kaldı?

Bana göre geçen seneye nazaran zor bir yarıştı. Ama biz elimizden geleni yaptık. Rekabet çok iyiydi, biz üst sıralara oynamaya çalıştık ama teknik aksaklıklardan dolayı bir yerde yarışa veda etmek zorunda kaldık. Ama yarışta kaldığımız süreçte hatalarımızı gözlemledik.  Hem Transanatolia olsun hem diğer yarışlar olsun kullandığımız eski Suzuki Vitara’yı geçen sene yenilemeye karar verdik ve bu sene için bir Navar’a alıp hazırlamaya başladık. Fakat biliyorsunuz pandemi sebebiyle diğer birçok yarış organizasyonu iptal edildi. Ve yeni aracımızı profesyonel anlamda pek deneyimleyemedik. Açıkçası bunun da biraz ceremesini çektik. Ama günün sonunda, transanatolia her geçen sene daha da heyecanlı bir yarış oluyor ve bizde bunun bir parçası olmaya devam edeceğiz. | 30 Ağustos 2020 : 22.15

Yorum yaz

Arşiv

Kategori

Oturum aç