Soğuk ve sis Kalle’ye yaradı

Pirelli mühendisleri ve diğerleri bunun çok zorlu bir ralli olacağını tahmin etmişti, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi ve bu tahminlere göre, cumartesi en uzun etabı içeren belirleyici ve en zor gün olacaktı. Aslında, 2024 Ralli Şili bu tahminlerin doğru olduğunu ve daha fazlasını kanıtladı hem WRC1 hem de WRC2’de şampiyonlukların henüz belirlenmediği alanlarda ön sıralarda bir dizi viraj ve dönüş sağladı. Rallide otoritesini gösteren isim ise Toyota’sıyla Kalle Rovanpera oldu. Cumartesi öğleden sonra SS11’de liderliği ele geçirdi, Rally2 sürücüleri arasında ise Yohan Rossel ve Citroen C3’ü zirveye yerleşti ve SS11’de Oliver Solberg’in başına gelen talihsizlikten yine yararlandı. Süper Pazar, SS3 ve SS8’deki olaylar nedeniyle genel pozisyonu kötü etkilenen Sebastien Ogier tarafından domine edildi. Sis ve yağmurun rol oynadığı üç günlük yakın rekabet ve muhteşem aksiyonun ardından, ilk iki sınıfın sonucu henüz belli değil. Thiery Neuville ve Hyundai (Elfyn Evans ve Ott Tanak’ın ardından dördüncü) WRC1’de sürücüler ve üreticilerde hala liderken, Solberg (Şili’de de dördüncü) WRC2’de başı çekiyor.

Beklendiği gibi, hızlı, teknik ve kaygan eğimli Şili çakıl yollarının doğası göz önüne alındığında, lastiklerin seçimi ve yönetimi, özellikle yumuşak (bu rallide en önemli) ve sert kombinasyonu, ekiplere, ilk günün ikinci yarısından itibaren gelen yağmur ve sis nedeniyle planlarını değiştirmek zorunda kaldıkları için düşünecekleri çok şey vererek büyük bir rol oynadı. Cuma öğleden sonra itibarıyla, takımlar farklı stratejiler izledi, en büyük farklar cumartesi öğleden sonra görüldü, bu noktada sonuç, sıcaklıkların düşmesiyle normalden daha kötü olan hava koşullarında etkili bir şekilde belirlendi. 4 sert ve 2 yumuşak lastiğin karıştırılması seçimi en popüler olanıydı, SS11’den itibaren komutayı ele geçiren Rovanpera ve o etapta yoğun sisin içinden en hızlı olan Neuville tarafından kullanıldı ve böylece genel klasmanda birkaç yer kazandı. Sert lastikle gitme seçimi (6), yağmurda koşulan son SS12’de en hızlı olan Adrien Fourmaux için iyi çalıştı. Pazar sabahı, hava daha da soğukken, herkes kaçınılmaz olarak sadece yumuşak lastikle gitti, tek fark yedek lastiklerin sayısıydı, o günün şampiyonu Ogier’in durumunda ise sadece bir taneydi.

Ralli Aktivite Yöneticisi Terenzio Testoni: “Bu ralli bizim için gerçekten çok önemliydi. Pazar sabahı, son sezonlarda bir çakıl rallisi için kaydedilen en düşük sıcaklıkları gördük ve yumuşak lastiğin 2024 evriminin bir başka testi, sonuncusunu, başarıyla geçtiğini söyleyebilirim. Sert hava koşulları takımları şaşırttı ama yumuşak Scorpion’un çok yönlülüğü sayesinde durumu iyi idare etmeyi başardılar. Diğer günlerde sert lastikler de devreye girdi ve güvenilirliklerini doğruladı. Genel olarak, bolca dramanın yaşandığı gerçekten ilginç bir ralliye tanık olduk, bu da dünya şampiyonasının sonucunun hala belirsizliğini koruyor” dedi. | Pirelli, 29 Eylül 2024 : 23.27

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top