Ralli yapmak bir tutkuydu

Eski Formula 1 yarışçısı Heikki Kovalainen, kariyerinin onu pistlere götürmesine rağmen rallinin ilk tutkusu olduğunu açıkladı. Finli, belki de en çok, dört podyum ve 2009 Macaristan GP’sinde tek bir zafer elde eden Formula 1’de altı yıllık bir sürenin ardından pistlerdeki başarılarıyla tanınır. Ancak, kuzey Finlandiya’daki Suomussalmi’de büyüyen genç bir çocuk olarak Kovalainen, ralli dünyasıyla daha çok ilgileniyordu. Kovalainen, en son verdiği demeçte, ‘yolum ralli olabilirdi çünkü, ralli ile gerçekten daha çok ilgileniyordum ve Hakkinen’in McLaren’e katıldığı doksanların başlarına kadar Formula 1’i takip etmiyordum’ dedi ve ekledi; “Ralli benim için en başından beri tutkuydu, ralli dünyasında neler olup bittiğini her zaman takip ettim. Kariyerim yarış tarafına geçse de tutkum her zaman oradaydı.”

Kovalainen’in kariyer yolculuğu onu Formula 1’in zirvelerine çıkarırken, 2016 yılına kadar Japonya’daki Super GT yarış serisinde yarışırken, rallilere katılma şansı yoktu. “Japonya’da, GT serisini yapan sürücülerin de Süper Formula serisini yapmaları oldukça olağandı çünkü birbirlerini oldukça iyi tamamlıyorlar. Bazen GT takviminde, hiçbir şey yapmadığımız altı ya da yedi haftamız olur. Test kısıtlamaları da vardı, bu yüzden yarışlar arasında oldukça büyük boşluklar vardı ve bir noktada çok büyük olduklarını hissettim ve bir şeyler yapmam gerekiyordu. Süper Formula’ya pek hevesli değildim, bu daha çok Formula 1’e kadar çalışan genç sürücüler içindi ve bu yüzden ekibimdeki bu adamlarla Japonya’da yapabileceğim bir şey olup olmadığı hakkında konuşmaya başladım.

Aslında dedim ki, ‘Japonya’da biraz ralli yapmaya ne dersin?” Japonya’daki ralli sahnesi hakkında pek bir şey bilmiyordum, ancak Luck Rally Team’in takım patronunu, Katsuta’nın büyükbabasını biliyordu, bu yüzden iletişime geçtiler. Katsuta kıdemli bana gelip Toyota GT86 ralli arabalarından birini sürme ve bir ralliye katılma fırsatı sundu. Bana İngilizce konuşabilen bir co-driver buldular ve her şey böyle başladı. Kelimenin tam anlamıyla sadece GT takvimindeki boşlukları doldurmaya, gözümü tutmaya ve her zaman tutkuyla duyduğum bir şeyi yapmaya çalışıyordu. Yapmaya başlar başlamaz, bunun gerçekten eğlenceli ve ilginç bir şey olduğunu anladım. Fırsatım olursa gelecekte bunu daha fazla yapmak istediğim kafamda netleşti’ diye konuştu.

Kovalainen, bölgesel rallilerde düzenli bir özellik olmaya devam edecek ve Skoda Fabia R5 edindikten sonra 2022 ve 2023’te arka arkaya Japonya Ralli Şampiyonasını kazandı. 2022’de Forum8 Rally Japan’daki WRC’deki ilk çıkışında, WRC2’de genel klasmanda  dördüncü oldu. 42 yaşındaki sporcu, Hyundai Motorsport yıldızı ve bu yılki İsveç Rallisi’nin galibi Lappi’ye bu başarının bir kısmı için teşekkür edebilir.  “Lappi, özellikle 2WD’den 4WD’a geçtiğimde bana bazı iyi fikirler verenlerden biri oldu” dedi. Birkaç yıldır arkadan çekişli GT86’yı kullanıyordum, ama sonra bir noktada, açıkçası, dört tekerlekten çekişli bir arabaya ihtiyacım olduğu bir zaman vardı. Aslında oradaki ilk arabamız olarak Esapekka’nın eski arabalarından birini, 2015 Skoda Fabia’yı aldık. Esapekka ile bu konuda biraz konuşmaya başladım çünkü bazı kurulum sorunlarımız vardı ve çok iyi dengelenemedik. Bize kurulum ve sürüş açısından da bazı fikirler verdi. Kopilotu Ferm çok komik, ama süper profesyonel. Hız notları hakkında da bazı iyi fikirleri var, bu yüzden muhtemelen en çok konuştuğum ekip bu.” | wrc.com, 13 Ağustos 2024 : 20.05

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top