Kalle zafere çok yakın

TGR’nin genç Finli pilotu son şampiyon Kalle Rovanpera, Finlandiya Rallisi’nin en uzun gününde rakipleri ile farkı açtı ve ev sahibi rallinin son gününde takım arkadaşı Ogier’e karşı 44,2 saniyelik bir avantaj elde etti. Finlandiya Rallisi’nde her zamanki gibi Cumartesi günü ekipler, Jyvaskyla’nın güneybatısındaki klasik yollara, toplam 144,22 kilometrelik üç etaptan oluşan iki tur için Jamsa’ya yakın bir yere çıktı. Bu, 2017’den beri ilk kez efsanevi Ouninpohja’ya dönüşü içeriyordu: ayrıca 32,98 km ile rallinin en uzun etabıydı. Rovanpera, takım arkadaşı Elfyn Evans’a karşı sekiz saniyelik bir farkla güne başladı ve sabah turunda üç etabı da kazandı. Dikkat çekici bir şekilde, Ouninpohja’da etap kazanma farkı Ogier’e göre sadece 0,1 saniyeydi. Yine de, Jyvaskyla’ya öğle servisi için 21,9 saniyelik bir farkla geri döndü ve öğleden sonra bu farkı iki katından fazla artırarak iki etap galibiyeti daha aldı. Cumartesi gününün sonunda Rovanpera ve Ogier ilk iki pozisyonda yer aldığından, TGR-WRT rallinin ilk bölümünden maksimum üretici şampiyonası puanı alma yolundaydı.

Evans, sabahın ilk etabında Rovanpera’nın temposuna en yakındı ancak hasarlı bir tahrik milinin önemli bir zaman kaybetmesine neden olmasıyla ikinci testte hayal kırıklığına uğradı. Öğle servisi sırasında, hasarın değiştirilmesi gereken diğer bileşenleri de etkilediği keşfedildi ve bu da 40 dakikalık servis süresini aştığı için 2’40’’ cezasına neden oldu. Günün son etabını puan pozisyonları dışında tamamladıktan sonra Evans abandone oldu ve son gün (Pazar) kurallar uyarınca geri dönecek. Pajari, kendi yollarında etkileyici Rally1 çıkışını sürdürdü. Günü Ouninpohja’nın ikinci geçişinde üçüncü en iyi zamanla ve genel olarak beşinci sırada tamamladı. Cuma günü aldığı hasarın ardından erken bir sonla bitiren Katsuta, bu sabah yeniden başlatma kuralları uyarınca geri döndü ve kısa süre sonra benimsediği kendi yollarında ritmine geri dönerken ilk üç etapta iki kez yer aldı. Latvala, WRC2’de ikinci sırada ve GR Yaris Rally2 ile genel olarak yedinci sırada yer alıyor. ­| TGR, 4 Ağustos 2024 : 11.00

Ne dediler? | Lindström “Bugünün sonunda karışık duygularımız var. Bir yandan, Cumartesi günü sonunda bir-iki takım için iyi bir haber ama Elfyn’in aracında sorun yoktu; bugün onun için gerçekten önemli, değerli puanlar kaybedildi. Hem Kalle hem de Seb’den harika bir performans vardı ve Elfyn’den de sorununa kadar. Ama Sami ve Taka dahil tüm sürücüler bu zorlu Cumartesi etaplarında iyi performans gösterdi. Yani genel olarak şimdiye kadar maksimum puanların kazanıldığı iyi, güçlü bir gündü ama yarın için zorlamamız gereken çok fazla puan olduğunu da biliyoruz.”

Kalle “Oldukça uzun ve zor bir gündü. Sabah çok yağmur ve çamurlu koşullar vardı ama zorlamaya devam ettik ve sürüşümüz temiz kaldı – asıl önemli olan buydu. Bu sabah Ouninpohja’da Seb ile aramızdaki 0,1 saniyelik fark, ikimizin de oldukça hızlı gittiğimizi ve çok fazla fark kalmadığını gösteriyor! Öğleden sonra kurulumumuz daha da iyiydi; arabada kendimi biraz daha rahat hissettim ve daha iyi etap zamanları elde edebildik, bu yüzden oldukça keyif aldım. Yarın yine oldukça zorlu olacak, özellikle Laajavuori Güç Etabı, ancak elimizden gelenin en iyisini yapmaya ve onu eve getirmeye çalışacağız.”

Evans “Bu sabah oldukça iyi başladı, ancak ikinci etapta, bir kavşağa girerken, tekerleklerden birinde güç kaybettik ve savrulduk. O noktadan sonra sadece aracı servise geri döndürme meselesiydi. Ekip öğle yemeğinde aracı tamir etmek için iyi bir iş çıkardı, ancak tahmin ettiklerinden daha fazla işleri vardı ve öğleden sonra sadece temiz bir şekilde geçmeye çalışmakla geçti. Puan pozisyonlarına girmek için kapatmak için çok büyük bir farktı, bu yüzden şimdi yarından kurtarabileceğimizi kurtarmaya çalışmamız gerekiyor.”

Ogier “Bugün güvende kalmaya çalıştık ve takım için bir-ikiyi teyit ettik. Tutunma koşullarıyla zor bir sabah geçirdik, özellikle sabah bazı etaplar benim için yeniydi ve biraz özgüven eksikliğim vardı. Ouninpohja harikaydı ancak diğer iki etap hala sağanak yağmurdan ıslaktı ve kaygan koşullar vardı. Bu bölümlerin tadını çok fazla çıkaramıyorsunuz ancak bunları aştık, bugün gereken işi yaptık ve Kalle ile birlikte takım için maksimum puanları getireceğiz. Yarının hedefi basit: Sonuna kadar zorlamalıyız, şu ana kadarki performansımızdan tam olarak faydalanmanın tek yolu bu.”

Finlandiya Rallisi Klasman (Cumartesi)
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 2h03m53.8s
2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yarşs Rally1 Hybrid) +44.2s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +1m23.8s
4 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 Hybrid) +1m49.7s
5 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +2m19.2s
6 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +7m32.4s
7 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR Yaris Rally2) +8m20.0s
8 Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +8m52.4s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +8m57.7s
10 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +9m04.8s

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top