Kalle lider gidiyor

Finlandiya Rallisi’nde ikinci gün, Rovanpera’nın liderliğinde ve takım arkadaşları Evans ile Ogier’lı tamamlandı. Perşembe akşamı ev sahibi şehir Jyvaskyla’nın merkezinde düzenlenen geleneksel Harju süper özel etabın ardından Cuma günü ekipler iki kez geçilen dört etaplık bir ayak için kuzeydoğudaki ormanlarında yarıştılar. Gün boyunca sağanak yağmur, yüksek hızlı çakıl yollarda kaygan koşulların yanı sıra, özellikle öğleden sonraki ikinci geçişte engebeli ve tekerlek izli bölümler oluşturdu. Yerel kahraman Rovanpera ile iki kez ralli galibi Evans’ı, her birinin iki etap galibiyeti elde ettiği ve aralarında sadece 0,2 saniye farkla gün ortası servisi için Jyvaskyla’ya döndüğü sabah ayağında ayıracak çok az şey vardı. Rovanpera öğleden sonraki ayağa iki etap galibiyetiyle başladı ve günün sonunda sekiz saniyelik avantajını ortaya çıkardı.

Ogier, Finlandiya ormanlarındaki yarışının ilk gününde neredeyse üç yıldır güçlüydü ve Harju’yu yenerek daha kısa bir ikinci etabı kazandıktan sonra günü Evans’ın sadece 0,6 saniye gerisinde tamamladı. Pajari, FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın en üst seviyesinde yarıştığı ilk tam gününde zorlu koşullarla karşılaştı ve sabahın ilk etabında yüksek hızda virajda hasar gördü, ancak öğleden sonra ilk etap galibiyeti de dahil olmak üzere performansı etkileyici idi ve SS9’da genel klasmanda 6’ncı sırada tamamladı. Katsuta, SS5’te bir ağaca çarpması arabasının sağ arka köşesine zarar verene kadar genel klasmanda 4’üncü sırada yer alıyordu. Etabı tamamlamayı başararak öğle servisine yetişmeye çalıştı ama ne yazık ki gün boyu yol bölümünden çekilmek zorunda kaldı. Ekip daha sonra hasarı onarabilir ve böylece yarın yeniden başlayabilirdi. Kendi evinde TGR-WRT tarafından girilen GR Yaris Rally2 aracını kullanan Takım Direktörü Jari-Matti Latvala genel klasmanda 9 ve WRC2 sınıfında 2’nci oldu. Cumartesi günü, Jyvaskyla’nın güneybatısındaki Jamsa’ya yakın klasik yollarda üç etaptan oluşan iki ayakta 144,22 rekabetçi km mesafeyle rallinin en uzun günü olacak. Buna 32,98 km ile rallinin en uzun etabı efsanevi Ouninpohja’nın 2017’den beri ilk kez geri dönüşü de dahil.

Ne dediler ­| Lindström (Sportif Direktör) “Finlandiya Rallisi’nin ilk tam gününün ardından bu bizim için kesinlikle harika bir konum ancak daha gidecek çok yolumuz var. Yerel sağanak yağışların da oldukça yoğun olması sürücülerin işini kolaylaştırmadı. Ancak Kalle, Elfyn ve Seb olağanüstü bir iş çıkardılar ve bu geceki konumlarından gerçekten mutlu olabiliriz. Sami de zor bir başlangıçtan sonra gerçekten iyi bir gün geçirdi: ondan istediğimiz gibi arabayı tekrar servise sokacak kadar sakindi, sonra bu öğleden sonra yola çıktı ve gerçekten iyi sürdü. Ruuhimaki’deki ilk etap galibiyeti, etkileyici bir performansın pastasıydı. Taka’nın sabahın sonunda durmak zorunda kalması bugünün tek hayal kırıklığıydı, ancak bu onun yakalandığı zor bir yerdi ve en azından  ekanikerlerimiz arabayı tamir edip onu yarın doğrudan oraya götürebilirdi.”

Rovanpera: “Gerçekten güzel bir gündü. Koşullar herkes için zordu ve sabahları ben de zorlanıyordum, bu yüzden dengede tutmaya çalıştım. Ayrıca her aşamada araç kurulumunda bazı değişiklikler yaptık ve ayağın sonuncusunda daha iyi bir his bulduk. Daha sonra öğleden sonra koşullar daha net olduğunda daha iyi bir tempoya sahip olabilirdik. Yarın zor olacak: uzun ve zorlu etaplar, küçük bir farkla, dolayısıyla hiçbir şeye karar verilmedi. Takım arkadaşlarınızla kavga etmek her zaman iyidir çünkü bu, zirvede üç Toyota olduğu anlamına gelir!”

Evans “Havanın değişken olduğu bir gündü, bu yüzden yol koşullarının ne kadar öngörülemez olduğu göz önüne alındığında sona ulaştığım için mutluyum. Yol tutuşu bazı noktalarda çok kötü değildi ama diğer zamanlarda oldukça zorluydu ve kesimler oldukça çamurluydu, bu nedenle yol düzeninde yüksekte koşmak bir kez olsun dezavantaj değildi. Bunu hatasız tutmayı başardık ve bu zor şartlarda şu ana kadar üçümüz çok yakınlaştık. Yarın önümüzde bazı muhteşem etaplar var ama aynı zamanda oldukça zorlu. Bunlardan keyif almalı ve onlardan en iyi şekilde yararlanmaya çalışmalıyız.”

Ogier “Bu gece podyumda olduğumuz için mutluyum. Son iki yıldır bu ralliyi yapmadığım için performans seviyemin o kadar da kötü olmadığını düşünüyorum. Bu sabah bazı yerlerde tutuşu değerlendirmek zordu. Koşullar az çok tutarlıydı, ancak yine de tahmin edilmesi kolay olmayan birkaç viraj vardı. Bu öğleden sonra Kalle’ye karşı biraz yer kaybettik, ancak bunu bekliyorduk ve genel olarak takım için olumlu bir gün oldu. Herkes yarını dört gözle bekliyor çünkü Ouninpohja da dahil olmak üzere bu rallinin en iyi etaplarını içeriyor. Daha önce ilk etap olan Vastila’yı yapmadım, bu yüzden geçen yıl bunu yapan diğerlerine karşı yarışmam gerekecek.”

Katsuta “Bu sabah koşullar çok zordu ve tutarsızdı. Bazı virajlar kaygandı, bazılarında iyi tutuş vardı ve değerlendirmek çok zordu. Ancak son etabın başında yaptığım hataya kadar oldukça iyi gidiyorduk. Çok kaygan bir virajdı, biraz geniş gittim ve arka taraf savrulup dışarıdaki ağaca çarptı. Arabayı tekrar çalıştırmayı denedik ancak ne yazık ki tekerlek yerinde kalmadı ve durmak zorunda kaldık. Hayal kırıklığıydı çünkü en başından itibaren zorlamak ve iyi bir sonuç almak istiyordum. Yarın tekrar sürebilmemiz için arabayı tamir eden ekibe teşekkürler: Hissiyatı geri kazanmaya ve elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.”

Pajari “Bu gün ne kadar da inişli çıkışlı bir duygu günüydü. Sabah ilk etapta tempo iyiydi ancak aptalca bir hata yaptım ve arabanın arkasını hasarladım. Ancak öğleden sonraki döngü gerçekten iyiydi; ilk etapta Kalle’nin hemen arkasında ikinci en hızlıydım ve etaplarda alışkın olduğum ve deneyimlediğim koşullar olduğunda, her şey bana oldukça doğal geldi. Ruuhimaki’de bir etap galibiyeti peşinde değildim ama temiz bir sürüştü ve bundan keyif alıyordum. Günün başlangıcı çok iyi olmasa da pes etmedik; yeniden odaklanmanız ve devam etmeniz gerekiyor. Rally1 aracında sadece ilk günüm ama şimdiden uzun bir hikaye gibi geliyor! Herkese ve Toyota’ya teşekkürler.” ­| TGR, 3 Ağustos 2024 : 09.45

Finlandiya Rallisi 2. Gün Klasman
1 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaria Rally1 Hybrid) 58m24.7s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +8.0s
3 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +8.6s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +25.5s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 Hybrid) +48.5s
6 Sami Pajari/Enni Malkönen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +1m31.0s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 Hybrid) +1m52.7s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Skoda Fabia RS Rally2) +3m22.0s
9 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR Yaris Rally2) +3m46.1s
10 Robert Virves/Aleks Lesk (Skoda Fabia RS Rally2) +3m53.3s

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top