Letonya’da Kalle-Ogier 1-2

Toyota Gazoo Racing WRT, FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın ilk Letonya Rallisi’nde Kalle Rovanpera’nın Sébastien Ogier’in önünde zafere ulaşmasının ardından üst üste ikinci kez 1-2 finiş elde etti. Ralli kariyerine genç yaşta başladığı yüksek hızlı toprak yollara geri dönen Rovanpera-Jonne Halttunen, perşembe gecesi Riga’daki açılış etabından itibaren liderliği koruyarak 11 etap kazandılar ve cumartesi sabahı kariyerlerindeki 14. galibiyetleriyle en hızlı 200’nci derecelerini kaydettiler. Ogier-Vincent Landais, Polonya’daki önceki turu kaçırmak zorunda kaldıktan sonra etkileyici bir geri dönüş yaptı; bu, Ogier’in neredeyse üç yıldır ilk hızlı Avrupa toprak rallisi oldu. Cumartesi günü yerel favori Martin Sesks’in (M-Sport Ford) ardından ikinciliği elde etmeden önce cuma gününü üçüncü sırada bitirdi.

1-2 sonucuyla TGR-WRT, genel sıralamada üreticilerden en yüksek puanı aldı ve süperPazar klasmanında 2-3 oldu; burada Ogier sadece 0,2 saniye farkla zirvede yer alamadı. PowerStage sonuçları da hesaba katıldığında takım şampiyona liderliğine bir puan yaklaştı. Elfyn Evans-Scott Martin yol konumunun gevşek toprak etaplarda önemli bir faktör olduğu yarışta genel klasmanda 5’inci oldular. Cuma günü deplasmanda ikinci sırada yer alan Evans, şampiyonadaki rakiplerine göre hala iyi bir performans sergiledi ve süperPazar klasmanını 4’üncü bitirerek seri liderinin 13 puan gerisinde kaldı.

WRC2 kategorisinde Toyota GR Yaris Rally2 için çift podyum vardı; Mikko Heikkila iki, Sami Pajari ise iki Finlandiyalı sürücü arasındaki heyecanlı mücadelenin ardından üçüncü oldu. Sardunya ve Polonya’da önceki iki turda WRC2’yi kazanan Pajari, Finlandiya’daki bir sonraki rallide TGR-WRT ile Rally1’deki ilk yarışına çıkacak. Finlandiya Rallisi (1-4 Ağustos), takvimdeki en hızlı ralli olup, pek çok atılım içeren pürüzsüz toprak yollarda geçecek. Bu aynı zamanda ralli merkezi Jyvaskyla’daki servis parkına yakın olan TGR-WRT için de bir ev rallisi. | 21 Temmuz 2024 : 23.00

Ne dediler? | Akio Toyoda (TGR-WRT Başkanı) “Kalle-Jonne, art arda iki ralli kazandığınız için tebrikler! Seb ve Vincent 1-2 bitirerek ikinci oldular. Kazandıkları birçok puanla lider üretici Hyundai ile aradaki farkı bir puana kadar kapatmayı başardık. Toyota Gazoo Racing WRT, 2021’den bu yana her yıl şampiyonanın lideri takım olarak kendi ev rallimiz Rally Finland’a geri dönmeyi başardı. Ancak bu yıl bunu gerçekleştiremedik. Finlandiyalı hayranlarımız için çok üzülüyorum. Umarım pek çok yerel taraftar Finlandiya’daki bir sonraki rallide en üst sırayı geri aldığımızı görebilir. Hazırlanmak için fazla zamanımız kalmadı ama takımın bunu başaracağından eminim. Ayrıca takımın diğer ev rallimiz olan Japonya Rallisi’ne de lider takım olarak geleceğini umuyorum! Tüm Japon taraftarlarla birlikte ben Morizo ​​da takımı burada, Japonya’da bekliyor olacağız!”

Jari-Matti Latvala; “Bu bizim için muhteşem bir olaydı. Polonya Rallisi’nin ardından bir-ikilik bir bitiş daha elde ettik ve şampiyonluk için gerçekten önemli ve hayati puanlar alarak üreticiler sıralamasındaki farkı kapattık. Kalle ilk etaptan itibaren harika bir iş çıkardı, bence beklenenden daha baskındı. Bir süredir bu hızlı rallileri sürmeyen Seb’in ikinci sırayı almak için ne kadar iyi ilerlediğini görmek de harikaydı. Elfyn, daha fazla puan almayı umduğunu bilmeme rağmen, deplasmandaki konumu göz önüne alındığında cuma gününe gerçekten iyi başladı. Aracın bu hafta sonu performansı mükemmeldi, sürücülerimiz hızlıydı ve bir sonraki Finlandiya Rallisi’nde evimizde yapacağımız yarışa gitme konusunda bize güven veriyor.”

Kalle Rovanpera “Bizim ve takım için gerçekten harika bir hafta sonuydu. Letonya benim ve kariyerim için özel bir yer ve bir bakıma neredeyse kendi evim olan bir ralli, bu yüzden burada ilk WRC rallisini kazanmak gerçekten harika. Takıma çok teşekkür ederim: Bence burada çok güçlüydük, belki de beklediğimizden daha fazla. Seb’in ikinci bitirmesiyle birlikte takım için gerçekten önemli puanlar daha aldık. Jonne’a da teşekkürler: Bütün hafta sonu iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Şimdi bu sonucun tadını çıkaracağız ve daha sonra başka bir mücadele olacak olan Finlandiya Rallisi’ni sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Elfyn Evans; “Genel olarak günün büyük bölümünde işler pek de kötü gitmiyordu ama powestage’de saniyenin onda biri kadar geride kalmak sinir bozucuydu. En azından puan kazandığımız bir hafta sonu oldu, hiç yoktan iyidir. Her zaman daha iyisini yapmak isteriz ancak yol temizliği nedeniyle zorlu bir hafta sonuydu ve bu konuda her zaman biraz geri planda kaldık. Şimdi her zaman keyifli bir ralli olan Finlandiya’yı sabırsızlıkla bekleyeceğiz.”

Sébastien Ogier “Çok memnunum; bu hafta sonu takım için ulaşmak istediğimiz hedef bir-ikiydi. Üreticiler şampiyonluğu adına çok olumlu bir adım attık. Kalle bu hafta sonu dokunulmazdı. Kendi açımdan, araçta çok eğlendim ve performansımdan memnunum çünkü bu tür çok hızlı rallilerde yarışmayalı neredeyse üç yıl oldu ve görünüşe göre hala iyi bir hızım var”

Letonya Rallisi Klasman<
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 2h31m47.6s
2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +39.2s
3 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +1m04.5s
4 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 Hybrid) +1m31.5s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +1m42.7s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +2m07.0s
7 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1 Hybrid) +2m45.4s
8 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +2m46.4s
9 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 Hybrid) +5m23.1s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8m37.9s

Pilotlar Şampiyonası; 1 Thierry Neuville 145 puan, 2 Ott Tanak 137, 3 Elfyn Evans 132, 4 Sébastien Ogier 117, 5 Adrien Fourmaux 101, 6 Kalle Rovanpera 86, 7 Takamoto Katsuta 65, 8 Andreas Mikkelsen 29, 9 Dani Sordo 27, 10 Esapekka Lappi 23. Markalar Şampiyonası; 1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 351 puan, 2 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 350, 3 M-Sport Ford World Rally Team 177

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Son Yorumlar

Go To Top