Letonya’da hızlı yollar

Hyundai Motorsport, gözünü FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) takvimine yeni eklenen Letonya Rallisi’ne (18-21 Temmuz) dikerek her üç şampiyonada da takım ile rakipleri arasına biraz daha mesafe koymayı hedefliyor. Letonya Rallisi, kesin hız notlarının başarı için hayati önem taşıdığı hızlı, çakıllı bir yarış. Bu, mürettebatın ihtiyaç duydukları bilgiyi toplamak için yalnızca tek bir geçişe sahip olacağı etkinliğin keşfine daha fazla önem veriyor. Letonya’nın benzersiz güzergahı, çok az sayıda tekrarlanan etap geçişine sahip. Bu, ekiplerin yalnızca etkinlik başlamadan önce hazırlanmak için daha fazla aşamaya sahip olduğu anlamına gelmiyor, aynı zamanda bir ritim yakalamanın veya bir denemeden öğrendiklerini diğerine uygulamanın da onlar için daha zor olduğu anlamına geliyor.

Hafta sonu Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe ve Ott Tanak/Martin Jarveoja ile birlikte Hyundai Shell Mobis Dünya Ralli Takımını (HMS) temsil etmek üzere geri dönenler Esapekka Lappi/Janne Ferm olacak. Bu, Lappi’nin, Finli sürücünün birinci olduğu İsveç Rallisi ve Kenya Safari Rallisi’nden sonra 2024 sezonundaki üçüncü rallisi olacak. Polonya Rallisi’nde zorlu bir hafta sonunun ardından şampiyona liderleri Neuville sürücüler klasmanındaki liderliğini korumaya çalışırken, Tanak hafta sonuna üçüncü sırada giriyor. Letonya Rallisi, Tanak’ın altı puanlık farkı ikinciliğe kapatması için harika bir fırsat. Aynı zamanda Hyundai Motorsport’un üreticiler şampiyonasında rakiplerden daha da uzaklaşması için harika bir imkan. Yeni bir ralli için, her üç ekibin de ilk aşamadan itibaren Hyundai i20 N Rally1 Hybrid ile yola çıkacak araca güven duyması hayati önem taşıyor. Hem Tanak hem de Lappi, yaklaşan yarıştakine benzer koşullara sahip diğer rallilere, Tanak Estonya Rallisi’ne ve Tanak ise Litvanya’daki Letonya için hazırlık yaptılar. Tanak ne yazık ki eylemin açılış gününde etkinliğinden çekilmek zorunda kalırken, tüm denemeyi tamamladı. Bu önemli kilometre, sonraki iki yüksek hızlı yarışta ona çok fayda sağlayacak.

Hyundai Motorsport Başkanı ve Takım Patronu Cyril Abiteboul, Ralli öncesinde şunları söyledi: “Letonya Rallisi bu sezon şu ana kadar deneyimlediğimiz rallilerden oldukça farklı ve zorlu bir güzergaha sahip, dolayısıyla hazırlığımız başarının anahtarı olacak. Bu hafta sonu tüm ekiplerden çok şey talep edecek ancak üç sürücü de iyi performans gösterme konusunda motive ve rakiplerimizle aramızdaki farkı açmaya devam ediyor. Eve mümkün olduğunca çok puan getirdiğimizden emin olmak için bunun gibi rallilerde temiz bir hafta sonu geçirmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz; bu hızlı tempolu etkinliklerde en küçük hatalar bile sert bir şekilde cezalandırılıyor, bu nedenle hatalarımızı en aza indirmemiz ve odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Takım pilotlarından Neuville, “Letonya Rallisi yine zorlu bir ralli olacak ve yola ilk çıkan ve koşulları ilk keşfeden kişi olduğunuzda her zaman daha zor oluyor. Etkinliğin genel görünümünün Estonya’ya çok benzediğini, hatta belki biraz daha hızlı olduğunu biliyoruz, ancak Polonya, bir dizi daha yavaş, daha teknik etkinlikten sonra hızlı bir ralliye hazırlanmamıza yardımcı oldu. Özellikleri, güzergahı öğrenmek ve lastik seçimleri ve ayarları hakkında fikir sahibi olmaya başlamak için diğer şampiyonalardan çok sayıda araç içi görüntü izledik. Esas olarak şampiyonadaki iki ana rakibime odaklandım ve onlardan daha fazla puan almaya çalışıyorum, ancak bu zor olacak; zemindeki temizlik çok önemli olacak, bazı etaplar tekrarlanmayacak ve çok sayıda hızlı yarı zamanlı sürücü yarışa katılacak. Orada beklentilerimiz o kadar yüksek olmasa da motivasyonumuz rakiplerimizin önünde bitirmek güçlü” derken, Tanak ise “Bu tür profilleri sürmeyi seviyorum, ancak geçmişte bu etkinlikte yarışmış olsam da on yıldan fazla bir süredir orada değildim. Yollar, çok başarılı bir pazar günü geçirdiğimiz Polonya gibi önceki turlarda gördüklerimize çok benziyor ve yüzey açısından Estonya’daki ev yarışımızla karşılaştırılabilir. Cuma günü abandone olduktan sonra Polonya’da tam potansiyelimizi gösteremedik, bu yüzden Letonya’nın daha sorunsuz bir yolculuk olacağını umuyorum. Hafta sonundan ne bekleyeceğimizi söylemek zor ama Letonya Rallisi’nden en iyi şekilde yararlanmaya çalışacağız” diye konuştu. | HMS, 15 Temmuz 2024 : 12.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Son Yorumlar

Go To Top