Demir Beton Kolon…

HIZ&ART yâni hız sanatı sadece yarışlarda değil, sosyal sorumluluklarda da etken… Son felâket ile konsantrasyonu yapılara yönelttik. İşi bilenler ile toplanıp, bilgi sahibi oldum. Bir bina dururken diğeri nasıl yıkılmış diye?.. Ben nokta atışı yapan, özet yazan biriyim. Lâfı uzatmaya gerek yok.

Önce, zemin etüdün doğru olacak. İnşaat demirin nervürlü ve doğru kalınlıkta kullanılacak. Eksiltmeyeceksin. Hazır betona gelince. sınıflandırmaya tabi beton mutlaka TSE belgesine uygun olacak. Katlar standarta uygun dökülse de, kolonlarda bu standartlar uygulanmıyor. Tabi, metrekare ve maliyet kaygılarından dolayı… Bu hatalar hayati önem taşıyor. (Taş mıcırına geçmek şart. Kumla olmuyor)

Ama daha da önemlisi beton mixerleri operatörleri. Bu personel iyi eğitilmiş değilse, betonu pompalarken suyu fazla katma eğiliminde olabiliyorlar. Bu da betonu baştan zayıflatıyor. Sonrasında beton sulamak faydalı ama öncesinde değil.

Özetle. TSE bu işleri acımasızca denetlemek zorunda. Kadrosuzluk, bütçesizliği bilemem. Artık ağlamak istemiyorsak, bunlar şart. Haa…. Bu işin bir de maddi boyutu var. Milletin cebinden bu felâketin onarılması için trilyonlar gidecek… E yazık günah değil mi arkadaş?… Yapmayın artık.

Nurican Hızır 09/02/2023 19:00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top