Red Flag stratejisi…

Bir süredir yazamıyorum. Gözlerim tükendi sanırım. Beyaza, ışığa, ekrana bakamaz oldum. Göz doktoru kırsalda yok. Büyük bir şehre gideceğim yakın zamanda. Üç ay her gün cepten Formula akışını izlemek benim gözleri bozdu anlaşılan. Lense rağmen bu hâldeyim. Şifalanacağız elbet ama ne zaman, bilinmez. Bu yüzden, affınıza sığınıyorum.

Son Formula 1 yarışında somut bir şey tespit ettim. Zaten uzun zamandır emindim ama bu yarış netleşti. Geçen yılın şaibeli Dünya Şampiyonu, Belçika doğumlu Hollandalı Max Werstappen’in, geçen sezon şampiyonluğa son anda nasıl ulaştığını hatırlayın. Bu sezon da aynı stratejiyi uyguluyor. “Lideri yakın takibe al. Arkada birileri nasıl olsa kaza yapacak, Red Flag kalkacak, inince de nasıl olsa ara kapalı, dal içine, korkut geç” Bu yıl aynı filmin tekrarını görüp duruyoruz. Suudi’de bu strateji tuttu. Melbourne’de de denedi. Leclerc yemedi. Arayı da defalarca açtı. Max daha uyanık ya?.. Yattı, bir Red Flag daha bekledi. Bekledi… Ama hesapta olmayan, Honda’nın dışarıdan verdiği motor, mekanik ve teknik destekte çıkan sorunlardı. Bu sene Max ikinci kez, takımı 3. kez yolda kaldı. Japonlar böyle hatalar yapmaz diye biliyorduk, ama oldu işte. Şampiyonun bu sezon işi zor. Binotto şampanya patlattıkça, enerji içeceği geri düşecek gibi…

Öte yandan Meredes’i hafife almıştık ama almamak lâzım. Aktif gazetecilik hayatımda Mercedes ile yakın oldum. (Tülin Stainhauser kulağın çınlasın) Bu marka, her kes 100 kere denerken, Mercedes 1000 kere denemeden ortaya çıkmazdı. Uzun sürsün, sağlam olsun, diyen bir marka Mercedes. tahmin ediyorum, F1 mantığı da aynı. 100% emin olmadan ortaya çıkıp, başa koşmayacaklardır. Önce, titreşimi kesip, sonra motoru güçlendirmeye bakacaklar. Bekleyip göreceğiz. Ama, beklendiği gibi havlu atacak adamlar değiller.

Önümüzde Honda’lı Red Bull’un avantajına olan Imola yarışı var. Hız düzlük bir arada. Corniche gibi. Bakalım şanzıman oranları daha kısa olan Ferrari, bu kez burada ne sonuç alacak? Bütçe kısıtlaması olmasa, şanzıman sorun olmaz, yaparlar burası için. Ama bildiğim devasa bir fiyatı var bu yarış şanzımanının… Bakalım ne olacak ay sonu?..

Bir de gözden kaçmayan, 250 km/s. hızlardan sonra Honda’lı Formulaların hız patlaması yaptığı. 270’lerde acayip ivmeleniyor acayip. Bu tabi büyük avantaj. Perez bu yarış Hamilton’u, kırmızı ışıkta bekler gibi geçti. Hepsi aşağı yukarı aynı güçteler… Nasıl oluyor? Hızı bilen biri için anlamak güç. Tek çıkar yol, NoS püskürtmek. Ama o da zaten yasak. Bir numara var ama, bilemeyeceğim.

Eveeet… Vaktinde Ferrari’yi tahttan düşüren oyunlar bu gün hâlâ sürüyor. Mercedes düştü. Red Bull çıktı derken, aradan Ferrari öne fırladı. Heyecan verici tabi. Renault, Alpin ile güzel işler yapıyor. Alonso ihtiyar ama formda. İşler rayına oturursa, dördü bir arada, tadına doyum olmayacak. İşler kızıştı artık. Hele Max kuduruyor!.. | Nurican HIZIR   10/04/2022 : 13:30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top