Wheatley’in ilk röportajı
FIA’nın yeni Ralli Direktörü Andrew Wheatley, WRC.com’a kendisi, WRC ve sporun geleceğine ilişkin planları hakkında konuştu. Bu ayın başlarında, Wheatley, Yves Matton’ın Aralık ayında ayrılmasının ardından bu göreve atandı.
-Ralli kariyerinizden bahseder misiniz?
16.doğum günümden sonraki gün 1988’de yarışmaya başladım. Bir yıl sonra, ehliyet sınavımı geçtikten dört gün sonra Galler ulusal rallilerinde araba kullanmaya başlayabildim. Birkaç yıl boyunca, Birleşik Krallık’ta İngiliz Ralli Şampiyonası’nda yarışmaya kadar farklı görevler üstlendim. Evde bir aile olarak toplanarak geçirdiğimiz zamandan çok keyif aldım, bütün aile buna dahil oldu. Bundan sonra babamla bir anlaşma yaptım, bu da onun ‘uygun bir eğitim’ alırsam, ilerlemeye devam etmek için destek ve sponsorluk bulmama yardım edecekti. Ve öyle de oldu, üniversitedeyken yarışıyordum. Üniversiteyi bitirdiğimde ‘tamam bu kadar, kendi başınasın’ dedi. Son 20 yıldır, aslında bir hobi olan sporda çalışacak kadar şanslıydım ve fırsat buldukça kendimle yarıştım. M-Sport’ta çalıştığım 20 yıl boyunca Colin McRae, Carlos Sainz ve Marcus Gronholm gibi sürücülerle çalışabildiğim için çok şanslıyım. 100 beygir gücündeki Ford Puma’da zamanın izin verdiği zamanlarda yılda dört ralli yapmaya çalıştım. Sadece sporun zirvesinde değil, aynı zamanda taban düzeyinde de neler olduğunu görebilmek harika bir şeydi.
Hibrit çağı yeni görevinizi üstlenmek için heyecan verici bir zaman olmalı..
Kesinlikle harika. Son üç yılda perde arkasında büyük miktarda iş yapıldı ve bence Covid çok zor bir dönemdi. Covid nedeniyle işini kaybeden çok sayıda insan ve çok, çok zor zamanlar geçiren çok sayıda organizatör var. Bizim yapmamızı sağladığı şeylerden biri, gelecek nesle odaklanabilmek, zorlukların ne olduğunu anlayabilmek için zaman ayırabilmek. Ayrıca organizatörlerden, yarışmacılara ve seyircilere kadar perde arkasında devam eden muazzam miktarda çalışmayı takdir etmek, ralli için bağlılık ve coşkunun derinliğini tam olarak görmek. Şimdi bu dönemden umutla çıktığımıza göre, dünyanın her yerinde büyük girişlerle ve o yılları geride bırakmaya çalışmak ve nasıl ilerleyebileceğimizi anlamak için gerçek bir tutku görüyoruz.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde gelişen WRC takvimini nasıl görüyorsunuz?
Sadece rakiplerden değil, aynı zamanda organizatörlerden eski parkurların bazılarını geri getirmek için yeni etaplar önerebilmek ve istifade edebilmek için büyük bir talep var.
2022 WRC’de iki ralli geride kaldı. Şu ana kadar geri dönüşler nasıl?
Şu anda her gün bir okul günü. Çok fazla yeni gelişmemiz var. Yeni bir güvenlik hücremiz, yeni bir sürdürülebilir hibrit yakıt sistemimiz, Rally1 arabalarında yeni ölçeklendirmemiz ve yeni teknik düzenlemelerimiz var. En büyük tek değişiklik hibrit oldu, hiç şüphe yok. Muhtemelen son 20 yılda yaşadığımız arabanın karmaşıklığı açısından en büyük gelişme. Her gün bir meydan okuma ve üreticiler, performanslarıyla bizi kelimenin tam anlamıyla havaya uçuran, muhteşem görünümlü, harika sesli arabalar üretme konusunda inanılmaz bir iş çıkardılar. Bir arabanın evrimi için her zaman yüzde iki, yüzde iki, yüzde iki itersiniz. Bazen düzenlemelerde büyük bir değişiklik oluyor ve yüzde 10’u zorluyorsunuz. Gerçekten de 2021 ile 2022 arasındaki değişim otomobilin yüzde 65 ila 70’i kadar. Sürdürülebilir yakıt geliştirmede sismik bir değişiklik yaptık. Adım adım anlamaya çalışmak için normalde küçük artışlarla ilerlersiniz. Bu, yakıt için tamamen yeni bir kimya ve sonuç olarak ilerledikçe zorluklar olacak. Ancak bu değişiklikler yürekten destekleniyor ve bence yeni Rally1 sınıfının tanıtımıyla birlikte gördüğümüz gerçekten olumlu şeylerden biri, seyircilerin arkalarında olmaları.
Yeni arabalardan etkilendiniz mi?
Geçen yaz, yeni nesil hibrit otomobillerin testini izlemek için Fransa’nın güneyine gittik. Sanırım orada FIA’dan beş kişiydik ve ağzımız açık birbirimize baktık ve ‘Aman tanrım, hız inanılmaz’ dedik. 2017 otomobilleriyle, virajlarda hızın inanılmaz olduğu gerçeğine biraz alışmıştık sanırım. Bununla ilgili şaşırtıcı olan şey, ayağını düzlüklere koyduklarında, gidişatın gözle görülür şekilde görülmesiydi. Bir ralli hayranı olarak bizzat gidip tanık olmak inanılmazdı. Geçmişte olağanüstü performans arabalarımız oldu. B Grubu günlerinde 13 yaşındayken babamla gecenin bir yarısı Clocaenog’da izlemeye gittiğimi hatırlıyorum. Bu harikaydı, ama her zaman korkunç bir şey olma riski vardı. Bence bu nesil otomobillerde bazı önemli şeyler oldu. Güvenlik hücresiyle, rakipler için var olan riskin kelimenin tam anlamıyla yarı yarıya azaltılması için yapılan inanılmaz miktarda iş var.
Güvenliğe büyük önem verildi, değil mi?
Gerçekleştirilen çarpışma testini gördüğünüzde bu inanılmaz bir şey. Bir kazada ne olduğunu anlamak için 17 WRC arabası imha edildi ve ardından bu çarpışmaların sonuçlarının doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak için beş güvenlik hücresi imha edildi. Bu, üreticilerin ve FIA’nın birlikte çalıştığı inanılmaz bir taahhüt. Fourmaux’nun Monte Carlo’daki kazası veya Thierry Neuville’in Monte’den önceki testteki kazası gibi bir şey gördüğünüzde, rahat bir nefes alırsınız. Yapılan iş budur. Bu kazalarda yaşananların yerine artık yerleşen anlayış, sürücüleri bu risklerin bir kısmını üstlenebilecekleri konusunda cesaretlendirebilir. Bence aynı derecede önemli olan şey, seyirciler tehlikeli bir yerde dururlarsa, her şeyden önce kendilerini, ama aynı zamanda arkadaşlarını da tehlikeye atarlar. Meslektaşları risk altında ve sahne durdurulacak. Teknolojinin artık orada olduğunu biliyorum, organizatörler aracılığıyla artık bu riskleri alamayız. Taraftarlar bunu anlıyor ve arabaları izlemek istiyorlar. Ralli izleme deneyiminin tamamı, 15 ila 20 yıl önce olduğundan çok farklı
2025’te yeni bir düzenleme geliyor. Bu konuda bize ne söyleyebilirsiniz?
Herkes otomotiv endüstrisinin geleceğine bakıyor ve bence bugün net değil. Şu anda elimizdekileri nasıl entegre edebileceğimizi anlamak ve ilerledikçe teknoloji ile gelişmesini sağlamak için çok büyük miktarda çalışma var. Hiç şüphe yok ki, otomotiv endüstrisi hızla değişiyor. Sahip olduğumuz rol, hangi değişikliklerin nasıl entegre edilebileceğini anlayabilmek için paydaşlarla birlikte çalışmak. Bence olumlu olan şey, şu anki Rally1 nesli ile çok güçlü bir gelecek için bir temele sahip olmamız. Arabalar yüzde 100 değişmeyecek veya geçmişte olduğu gibi evrimi tamamen değiştirmeyecek. Kademeli değişikliklere geri döneceğiz. Prensip olacak, güç üretim kaynağı nedir? Şu anda devam eden çalışma, ileriye doğru atılacak adımların neler olduğunu ve gelecek neslin gelişimini nasıl planlayabileceğimizi anlamak. Bu çok aktif bir tartışma ve bu yılın sonunda bunun nasıl olacağına dair net bir yol haritamızın olmasını bekliyorum. Şu anda sahip olduğumuz iyi şey, çok güçlü bir fırsatımız ve bizi kısa vadeye götürecek çok net bir taahhüdümüz var. Orta vadede nasıl gelişiriz ve uzun vadede nasıl değişiriz, tartışma bu.
FIA Rally Star nasıl geliştirebilir?
FIA Rally Star olağanüstü bir girişimdi, bu çok büyük bir proje. Fiziksel olarak ziyaret ettiğinizde ve dijital motor sporları tarafında, evdeki ralli ve slalom seçim süreçlerinden geçen insan sayısını gördüğünüzde, finale çıkan insanlarda tutku ve coşkuyu görüyorsunuz. İleriye dönük şeyleri nasıl genişletebileceğimize bakıyoruz. Motor sporlarında yeni bir şey yok, her şey daha önce farklı bir şekilde yapıldı. Neyin işe yaradığını belirlemeye çalışıyoruz ve dünyanın her yerinden gelecek nesil rakiplerin benim zevk aldığım kadar şanslı olduğum faydaları elde edebilmelerini sağlamak için değişiklik yapmak istiyoruz, Robert Reid, bir dünya şampiyonası yardımcı pilotu olarak eğlenebildi ve Muhammed Ben Sulayem, eski bir şampiyon pilot olarak eğlenebildi. Bu sadece rekabet etmenin heyecanı değil, sadece kendi belirlediğiniz hedeflere ulaşma fırsatı da değil. Bu dostluk, sportmenlik, ömür boyu süren arkadaşlar, deneyimler. Sadece bir dizi sürücü oluşturmak istemiyoruz. Motor sporlarında çalışan devasa bir sirk ve rallide çalışan bir grup insan var. Medyada çalışmaktan, teknik alanda mühendis veya teknisyen olarak çalışmaya, yetkililere ve etkinlik organizatörlerine kadar her şey bu. O ortamda rekabet etmeye başladıkları için bu ortamda çalışan çok sayıda insan var. Gençlerde yaratmamız gereken şey, sadece rekabetin heyecanını değil, diğer tüm deneyimlerin sevincini yaşama fırsatı. Yeni nesil etkinlik organizatörlerini, yeni nesil teknik denetçileri, yeni nesil medya temsilcilerini görmemiz gerekiyor. Dünya çok hızlı değişiyor ve piramidin dibi tüm bu fırsatları küresel olarak sağlıyor. Bu, gelecek nesil rakiplerin oraya ulaşmasını sağlamak için bir strateji ile gerçekten odaklanmak istediğimiz bir şey. | wrc.com, 6 Nisan 2022 : 10.36
Son Yorumlar