Rovanpera kariyerinin üçüncü zaferini kazandı

Bu yılki İsveç Rallisi ilk kez Umea’daki yeni bir üsse kuzeye taşındı ve şampiyonanın gördüğü en hızlılar arasında yer alan ultra hızlı etaplarda yapıldı. Ekstra torka sahip yeni nesil hibrit World Rally Car yanısıra yeni Pirelli Sottozero Ice J1B lastikleri, 130 km/s’yi aşan bazı ortalama hızlarla benzeri görülmemiş performans seviyeleri sundu. 21 yaşındaki Toyota sürücüsü Kalle Rovanpera Cumartesi sabahı liderliği ele geçirdi ve kalan etaplarda avantajını pekiştirerek Hyundai’nin Thierry Neuville’ine karşı 20 saniyeden fazla bir avantaj elde etti. Esapekka Lappi, Toyota ile çıktığı ilk yarışı üçüncü sırada tamamladı.

En üst Rally1 sınıfında İsveç için sadece bir lastik, gevşek karı ve altındaki buzu dağıtmak için tasarlanmış sırt deseninden yedi milimetre çıkıntı yapan 384 tungsten uçlu çivilere sahip Pirelli Sottozero Ice J1B vardı. Bu yıl, lastiğin yan duvarı, yeni otomobillerin özellikleriyle başa çıkmak ve optimum güvenilirlik sağlamak için güçlendirildi. 17 hızlı etap boyunca hiçbir patlak rapor edilmeden bu yeni lastikler, eksi 10 santigrat derecenin altına düşen sıcaklıklarda mümkün olan en zorlu testi geçti. Cumartesi günü iki kez geçilen etap, rallinin en hızlı etaplarından biriydi ve Cumartesi öğleden sonra Rovanpera’nın 4.5 saniye farkla kazanmak için müthiş bir hız belirlediği ve Cumartesi öğleden sonra belirleyici oldu. Bu etap yeni İsveç Rallisi parkurunun tipik bir örneğiydi, sürücülerin açık ormanlar ve tarlalar boyunca çoğu yerde gaz kelebeğini dik tuttukları, farklı bir teknik zorluk sağlayan birkaç köy dışında, kesin bir viraj için hayati önem taşıyordu.

Pirelli ralli aktivite müdürü Terenzio Testoni “Sottozero’muzu en yeni nesil Rally1 otomobilleri için güçlendirmek üzere yaptığımız tüm çalışmalar, bu hafta sonu, hem Cumartesi ve Pazar’ın mükemmel kış koşullarında hem de Cuma günü karşılığını verdi. Bazı kayalarda bile, güçlendirilmiş Sottozero yapısı sayesinde aşırı hızlara ve koşullara rağmen hiç delinme yaşanmadı. Vulkanizasyon sırasında saplamaları yerinde kilitleyen patentli işlemimizin bir sonucu olarak saplama tutması da çok güçlüydü. Dolayısıyla burada hedeflerimize ulaşıldığını söyleyebiliriz” dedi. Mevcut tek tip lastikle strateji, çivileri mümkün olduğunca iyi durumda tutmak ve bir veya iki yedek lastik alıp almamaya karar vermek üzerine odaklandı (son günde, M-Sport sürücüsü Craig Breen hiç yedek lastik almadı). Bu iki fikir birbiriyle bağlantılı, çünkü yalnızca bir yedek varsa veya yedek yoksa lastikleri iyi durumda tutmak daha da önemliydi.

Temiz bir sürüş stili, toprak kısımlardaki tüm çivilerin yerinde kalmasına yardımcı olurken, sürücüler biraz ağırlıktan tasarruf edebilir ve böylece taşınan yedek lastik miktarını en aza indirerek hız katabilirdi. Özellikle son gün, birçok sürücü lastiklerini ekstra şampiyonluk puanları dağıtılan Power Stage için sakladı. WRC2 şampiyonu Andreas Mikkelsen, bu yıl Skoda Fabia’sında iki galibiyetten iki galibiyet elde etti ve rekabet, Ole Christian Veiby’nin VW Polo’sunu bir kar yığınına çarpması ile son buldu. Bu aynı zamanda, Pirelli’nin Sottozero Ice WJA lastikleri takılan 4WD Rally3 araçlarını ilk kez kullanan FIA Junior WRC’nin de açılış yarışıydı. Büyük Britanya’dan Jon Armstrong, Cumartesi gecesi süper özel yarışına Finli sürücü Lauri Joona’nın sadece 0,7 saniye gerisinde girerek gençleri kazandı. Sonraki WRC ayağı Hırvatistan Rallisi (asfalt) 21-24 Nisan’da : 27 Şubat 2022 : 19.45

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top