Demir abi
Malum haberi aldıktan birkaç saat sonra Aydın abi aradı. Demir Başkanla ilgili birkaç satırda olsa düşüncelerini paylaşabilirsin dedi. Fakat ne Demir Başkan birkaç satıra sığardı ne de ben bu kadar kısa zamanda büyük işler başaran bir ismi özetleyebilirdim.
O nedenle bu güne bıraktım düşüncelerimi.
Sporda siyasetin olmasına karşı değilim çünkü hayatın hemen her alanında var aslında benzer bir adı konmamış siyaset. Fakat her şeyin fazlası gibi siyasetin ve çekişmelerin de fazlası zarar veriyor işte. Sporumuzun son on yılına baktığımızda inişli çıkışlı, tamamen başkanına ve yönetimine göre şekil almış bir yapı görüyoruz. O yüzdendir aslında bir türlü oturmayan düzen.
Uzun süre başarılı bir yönetim politikası izlemiş olan eski Tosfed Başkanı Mümtaz Tahincioğlu’dan sonra gelecek başkanın kim olduğunu hepimiz merak ediyorduk. Öyle ki Mümtaz Başkan son döneminde artık devam etmeyeceğinin sinyallerini artık açıktan veriyor hatta başta Faruk Süren olmaz üzere bazı isimleri bizzat kendisi zikrediyordu.
Derken Demir Berberoğlu ismi başkan adayı oldu ve çekişmeli bir seçim sonrası dönemin İSOK Onursal Başkanı Satfet Çiftçi ile girdiği rekabeti sandıkta kazanarak Tosfed’in üçüncü başkanı olarak işe koyuldu.
Babacan tavrı ve pozitif enerjisiyle hızlı bir şekilde camiaya ve kendisini henüz tanımayanlara kısa zamanda kendini sevdiren Demir Başkan birlikte yönetime talip olduğu isimlerle girdiği anlaşmazlık sonucunda yönetimin büyük çoğunluğu ile istifa etmişti.
Yanılmıyorsam 6 ay 10 gün başkanlık koltuğunda oturdu Demir abi. 9 Kasım 2012 tarihinde seçim olmuş ve 27 Aralık 2012 tarihinde dönemin Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından mazbata alınmış, bu arada da 8 Aralık tarihinde ilk defa Türkiye FIA Gala Gecesi’ne Çırağan Sarayı’nda yapılan görkemli bir organizasyonla ev sahipliği yapmış.
Demir abi istifa açıklamasını yaptığı basın toplantısında daha FIA Gala Gecesinde görüş ayrılıklarının ve iç çatışmaların yaşandığından bahsetmiş. Yani bu altı ayın beş buçuk ayında Demir Berberoğlu ve yönetimi huzurlu bir çalışma imkanı bulamamış.
Buna rağmen 75 araçlık kayıt listesine ulaşılmış. Amatör yarışmacılar spora teşvik edilmiş, garajda yatan yarış otomobillerinin bir şekilde tekrar etaplara dönmesi sağlanmış ve bu gün bile hâlâ devam eden Tosfed kupası hayata geçirilmiş.
Böyle bir atmosferde bu kadar kısa bir zamanda başarılı işler yapan bir yönetim bir 6 ay daha devam etseydi ne olurdu? Peki ya 4 yıllık dönemini doldursa kim kazanır kim kaybederdi?
Demir abi maalesef 2020’nin bizden aldıkları kervanına katıldı. Maalesef o gün arkasında durmayanlar bu gün arkasından methiyeler diziyor. Hatta bakıyorum imza verenlerden bile beni şaşırtanlar var. Merak ediyorum, hayattayken istifasına sebep olanlar bu gün hangi samimiyetle paylaşım yapıyorlar? Sporun bu gününü göz önünde bulundurduğumuzda istifasına neden olanlar gelinen noktadan memnun mudurlar?
Bir de sanki vefatından sonra eserinin değeri artan sanatçı misali Demir abiden de sonra Tosfed Kupasının ve Amatör Sporcuların değerinin artacağını öngörmek hiç de zor değil. Bakalım neler olacak?
Bir de Demir Berberoğlu adının sezona verilmesi çok hoş da 2020 sezonunda kupaya verilen fakat hayata geçmeyen Şevki Gökerman ismi ne olacak, bu konuda nasıl bir strateji izlenecek merak ediyorum.
Bu arada bu koca yürekli insanın kendi başkanlık dönemimde bana da önemli katkıları olmuştu. Ankara’da organize ettiğimiz Retro Rally sergisine birbirinden değerli araçları gönderirken organizasyonunda görev aldığım son Hitit Rallisi’nde de öncü araç olarak Eskişehir’den gelerek beni onore etmişti.
Demir abimizin mekanı cennet toprağı bol olsun.
29 Aralık 2020 : 23.55
Güzel bir yazı. Hep söylediği ve benimde bildiğim bir konu. 6 ay önce onu seçenler 6 ay sonra ne oldu da imza verdiler. Ne olduğunu bu işi bilen ve benim gibi 1991 yılından beri bu sporun içinde olanlar çok iyi bilirler. Çıkar ve elindeki gücü kaybetme korkusu diyelim. Ama bu spora verilen zarar düşünen yok. İnşallah 2021 güzel şeyler olur biz sporcular için. Sevgi ile iyi seneler