Nostalji 2006 | Türkiye GP’te Massa’dan çifte zafer
Felipe Massa, sıralamada ilk pol poxisyonunu almasının ardından ilk F1 zaferini de alarak Türkiye Grand Prix’te zaferleri çiftledi. Bu heyecan dolu yarışta Massa polden bayrağa kadar kusursuz sürdü. Ferrari’de takım arkadaşı Michael Schumacher ve Renault’un pilotu Fernando Alonso, Massa’nın arkasında hınca hınc bir mücadeleye girdi. Alonso unvan rakibini alt ederek ikinci olurken, Schumacher üçüncü oldu. Hava sıcak ve güneşliydi, başlangıçta pistin sıcaklığı düşük ellilerde. Massa çok iyi giderken Schumacher pozisyonunu Alonso’dan korumak için kestirmeden gitti. İspanyol pilot tam geçiyordu ki ilk virajda iki Ferrari’nin arasında sıkıştı ve geriledi. Takım arkadaşı Fisichella, Alonso’dan kaçınmak için fren yaparken spin attı ve ortalık biraz karıştı.
10.Gridden başlayan Red Bull pilotu Christian Klien iyi bir başlangıç yaptı fakat ilk virajda kilitlendi ve ileriye doğru kaydı, fakat pistte kalmayı başardı. Kimi Raikkonen tedbirli gidiyordu fakat McLaren aracı, muhtemelen Scott Speed’in Toro Rosso’sundan arkadan bir darbe aldı. Bu, Finli pilotun sol arka tekerleğinin patlamasına neden oldu ve aksayarak pite doğru gitmek zorunda kaldı. BMW Sauber pilotu Nick Heidfeld, Fisichella ile çarpıştı ve ön kanadını kaybetti. Super Aguri pilotu Takuma Sato hasar görmüş bir arabanın görünmeyen kurbanı oldu ve pit yaptı. Yine de 15 tur kadar geriden yarışa yeniden katıldı, belki de arabada biraz mil kat etmek için. Sonra yarıştan çekildi. Tiago Monteiro’nun MF1 aracı da yarıştan çıktı-yeni bir ön kanat için pit alanına giren Ralf Schumacher ya da Sato ile bir çarpışma bunun nedeni olabilir. O hengamede kimin kime vurduğunu anlayamayacak kadar karışık bir durumdu. Monteiro, “Herkes spin atan bir arabadan uzak durmaya çalışıyordu, ve sanırım arkadaki arabalardan biri, bir başka arabadan kaçarken bana döndü. O kadar çabuk oldu ki; harekete geçmek için hiç vaktim yoktu. Tekerleğime ve radyatörüme vurdu, işte olay bu.” dedi
Bu arada, Mark Webber’in Williams aracı 4. sıraya ve Jenson Button’ın Honda aracı 5. sıraya ilerledi. İkinci Williams Nico Rosberg de fırsattan istifade ederek 6. pozisyonu kaptı. Tonio Liuzzi de mükemmel bir başlangıç yaptı ve Toro Rosso arabasını 7. sıraya kadar çıkardı. Fisichella ve Heidfeld yeni bir ön kanat için pite girdi, onları lastik değişimi için gelen Raikkonen takip etti. McLaren ekibi hasarlı lastiği çıkarmada sorun yaşadı ve yeni bir arka kanat orada bekliyordu, ama ekip onu değiştirmedi. Çok uzun bir stop olmuştu. Raikkonen piste geri döner dönmez lastik duvarına girdi. İlk viraj kazazedesi Finli pilot, “Ne olduğunu gerçekten bilmiyorum,” dedi. “Red Bull’un yolundan çekildim fakat biri arkadan vurdu ve lastiğin patlamasına neden oldu. Bütün turu patlak lastikle gitmek zorunda kaldım ve sanırım bu arabada bazı şeylere zarar verdi. Ve pit stoptan sonra geri döndüğümde hiç yol tutuşu yoktu ve işte olan bu.”
Ön tarafta Massa, Schumacher ve Alonso’nun önündeydi ve Button o zaman 4. sıraya çıktı. Webber 5. sırayı korudu, daha sonra Rosberg ve Robert Kubica ile Klien’in BMW Sauberleri geliyordu ama ilk dört sıranın dışındakş pozisyonlar çok sık değişiyordu. Liuzzi ön tarafa yakın bir yerde tutunamadı ve 9. sıraya geriledi. Pedro de la Rosa’nın McLaren’i de ilk 10 sırayı tamamlıyordu. De la Rosa, Liuzzi’yi ve Toyota pilotu Jamo Trulli’yi geçti, David Coulthard da hızlıca onu takip etti. Christian Albers’in MF1 aracı 14. sırada ve Sakon Yamamoto’nun Super Aguri’si 15. sıradaydı. Fisichella ve Speed piste geri döndü ve Heidfeld ile birlikte arkalardaydılar. Massa ile Schumacher arasında iki saniyeden biraz fazla fark vardı, Alonso ise ikinci Ferrari’yi yedi saniye geriden takip ediyordu. Liuzzi ilk virajda spin atınca Toro Rosso aracı durakladı. Arkası pistte kalmış bir şekilde bordüre demir attı. Burası durmak için çok tehlikeli bir yerdi. Araba oradan alınırken güvenlik aracı devreye girdi. Liuzzi, “Arabayla ilgili bazı sorunlarım oldu ve gittikçe yavaşlamaya başladım. Sonra 12. turda birinci virajda sanırım apekse doğru dönerken arka aks kilitlendi ve spin atmama engel olamadım. Aynı anda motor da iflas edince benim için yarışın sonu gelmişti.” dedi.
Güvenlik aracı çıkınca, ilk dört de dahil birkaç araba pite dalma fırsatı yakaladı. Yarışın lideri Massa ilk giren Ferrari oldu ve Michael pitte oturup beklemek zorunda kaldı. Bu arada, Alonso başarılı bir stop yaptı ve yarışa Michael’in önünde 2. sırada geri döndü. Tekrar başladıklarında yine Massa öndeydi, onu Alonso, Michael ve Button takip ediyordu. Arkadan, Rosberg, Klien, de la Rosa ve Trulli geliyordu fakat hiçbiri stop etmemişti. Kubica, Webber’e doğru atak yaptı ve onu geçti fakat Heidfeld arkada zorluk içinde çırpınıyor gibi görünüyordu, belki de önceki kazadan sonra BMW aracında çıkan bir arızadan dolayı. Fisichella pisti yarıp kendine yol açarak Kubica’ya yetişti. 12. virajda BMW’yi geçti Kubica pit düzlüğüne doğru giderken Fisichella yarışa devam etti.
Barichello, Trulli’nin Toyota’sının arkasındaydı ve yan yana gitmeye başladılar. Trulli mücadele etti ve önde kalmayı başardı. Aynı şekilde de la Rosa da Klien’e saldırıyordu ve Klien’in Red Bull aracını geçerek 6. sıraya geldi. Kubica bir yerde geriledi ve Ralf BMW’yi geçmeye çok yakındı. Yamamoto ise birinci virajda spin atarak taşlık yola kaydı. Speed ve Albers pistte ilerleyerek küçük bir savaş yapıyordu ve de la Rosa gözünü Rosberg’e dikti. Rosberg’i geçti fakat o an Williams takımı, su basıncı probleminden şüphelenerek çekilmesi için Rosberg’i pite çağırdı. Kötü bir durum-Rosberg iyi bir sürüş sergiliyordu ve iyi bir puan pozisyonundaydı. Rosberg, “Bir yandan bugün benim için iyi bir gündü, çünkü iyi bir başlangıç yaptım ve kazalardan dolayı ilk turda birkaç pozisyon atladım. Diğer taraftan da bugün çok hayal kırıklığına uğradım. Yarışın yarı yolunda mühendis su basıncını kaybettiğimizi söyledi. Sona varamamak gerçekten bir hüsrandı.” dedi.
Güvenlik aracı çıktığında stop etmeyenler ilk stoplarını yapmaya başladı. İlk olarak Trulli, Coulthard ve Barichello pite girdi. Michael 8. virajda biraz açılır gibi oldu ama pistte kalmayı başardı. Bu arada Alonso’ya birkaç saniye kaptırdı. Tek başına bir yarış yapan Massa önde huzurlu bir şekilde giderken, De la Rosa, Webber ve Barichello biribirlerine çok yakındı ve deliler gibi mücadele ediyorlardı. Massa ve Alonso arasındaki fark yedi saniyeydi ve Alonso ile Michael arasındaki fark da aynıydı. Yani, haftasonu Ferrari’nin önceleri daha üstün görünen hızına rağmen, Renault önde gidiyordu. Güvenlik aracı geldiğinde ilk pit stopını yapan Kubica, ikinci stop yapan ilk pilot oldu. Albers 9. sıraya kadar çıkmıştı ki tekrar stop etmek zorunda kaldı. Massa, Alonso ve Michael de ikinci stoplarına doğru yol alırken en hızlı turları atıyorlardı. Barichello arka düzlüğe doğru Webber’in rüzgarına yetişti ve onu geçerek 6. sıraya ilerledi. Massa ikinci kez stop etti, Alonso da-bu biraz şaşırtıcıydı, sanki Alonso ve Michael, Brezilyalı pilottan daha uzun bir orta etapta olacaklardı. Barichello ve Webber hala savaşıyorlardı. İki kez yer değiştirdiler. Kubica’da 8. virajda açığa doğru kaydı. Webber de pistten çıkarak onunla aynı durumu paylaştı fakat ikisi de yarışa devam etmeyi başardı. Daha sonra Webber 12. virajda BMW’yi geçti.
Michael, Alonso’dan üç veya dört tur sonra ikinci kez stop etti ve Renault’nun arkasında yarışa devam etti. Ve işte olan oldu, yaklaşık son 12 turda mücadele ciddi bir hal aldı. Ferrari frenajda daha iyiydi fakat hızlı virajlarda Alonso daha süratliydi. Alonso 8. virajda da yine uçmuştu ve Michael ona yetişemedi fakat daha sonra turun sonuna doğru Ferrari yaklaştı. Albers pist dışına çıktı ve yarıştan çekildi. Görünen o ki sürücü hatasından kaynaklanıyordu. Çok iyi gittiğinden bu olay da başka bir üzücü durum oldu. Alonso küçük bir hata yaptı, Michael neredeyse onu yakalıyordu fakat İspanyol pilot kötüleştiği görülen arka lastikleriyle mücadele ederek uzaklaştı. On tur, sekiz tur, yılmadan birbirlerine yapışık şekilde kaldılar-geçen yılın Imola’sını hatırlatan bir durum. Michael yine 8. viraj boyunca boğuşmak zorunda kaldı ve Alonso da rahat bir nefes aldı-muhtemelen arkasındaki büyük mücadeleden haberdar olan Massa yavaşladı ve Michael’in Alonso’yu geçip geçmeyeceğini görebilmek için bekleme oyunu oynadı. İlk zaferine sadece birkaç tur kala bunu yapmak Massa için zor olmalı. Dört tur kala Button mücadelesinde ilerlemeye başladı fakat ilk üçe dahil olmak için yeterli zaman yoktu. Sondan bir önceki turda Michael Alonso’nun arka tamponundaydı, 4. ve 5. virajlar boyunca saldırmasına rağmen Alonso onu arkasında tuttu. Massa damalı bayrağı aldı ve Alonso onu takip etti, Michael’in sadece yarım araba uzunluğunda bir farkla önünde.
Ne yarıştı! Basın toplantısında çok duygusal olan Massa için bu hak edilmiş bir zaferdi. Hiç yanlış adım atmamıştı. Hatırı sayılır bir farkla lider olduğundan tabii ki rahatsız edilmemişti, fakat çok güven ile olgun bir sürüş sergiledi. Eğer bu çocuk gelecek sene iyi bir yarış koltuğunda olmazsa bir suç işlenmiş olacak. Massa, “Çok muhteşem, bu anı yaşamak için bütün kariyerim boyunca çok sıkı çalıştım.” dedi. Kontrolünü kaybetmemeye çalıştığı belliydi. “Çok şaşırtıcı, buraya ulaşmak için hayatta yaptığım her şeye geriye dönüp bakarsam. Gerçekten çok mutluyum ve çok duygulandım. Tıpkı dün gibi bugün de benim için fantastik bir gün.” “Çok iyi bir başlangıç ve ilk tur yaptım. Araba bütün yarış boyunca dengesini korudu ve güvenlik aracından sonra bile ilerleyebildim ve arabada çok agresif değildim. Her lastik grubu ve arabanın her parçası harika bir şekilde işliyordu ve bütün yarış boyunca farkı koruyabildim.” Alonso ve Michael arasındaki savaş heyecan dolu bir hikayeydi ve Alonso görülmeye değer bir biçimde sakinliğini korudu. Yarışın bitimine çeyrek kala Michael Alonso’yu alt etmiş gibiydi fakat Alonso, neden şu anki şampiyona lideri olduğunu hatırlatarak hiç pes etmedi. Michael neden yedi kere şampiyon olduğunu hatırlatarak baskıyı arttırdı. Fakat bu sefer Alonso onu alt etti ve şampiyonadaki farkı 12 puana çıkarttı.
Alonso, “Güvenlik aracı konusunda şanslıydım ve Michael’i orda geçtim. Biraz ilerlemeyi başardım ve ikinci etapta yakıt yüküm daha hafifti. Sanırım Michael 8. virajda açığa kaydı çünkü aramızdaki fark bir turda üç veya dört saniyeye çıktı. Ve belki de bu, ikinci sırayı korumada kilit noktaydı.” dedi. “Son 15 turda çok yakın olduğumuz ve kafa kafaya gittiğimiz doğru fakat yarım araba uzunluğu ikinci olmak için yeterliydi. İyi bir durum, bir bakıma çok mutluyum ve Felipe çok uzakta olduğundan yarışı kazanmak çok zor olurdu, onu yakalamak mümkün değildi. Yani, gelecek yarışta kesinlikle bir şeyleri geliştirmek durumundayız. Michael yarışı tartışmadan önce takım arkadaşını tebrik etti. “Açık ki, bu hafta sonu işler lehime gitmedi, dünkü sıralama turlarında da bugünkü yarışta da” diye yorum yaptı ve ekledi; “Cuma günkü serbest antrenmanda olduğu gibi, ikinci etapta bazı nedenlerden dolayı araba iyi gitmedi. Araba çok gergindi ve ağır yakıt yükünün olması da benim 28. turda 8. virajda yaptığım hata da kesinlikle durumu kötüleştirdi. Bütün bunlardan daha vahim olarak, lastikler de etaba uyum sağlamadı ve kabardılar. Sonunda belki hata yapar diye rakibimin peşinden ayrılmadım.”
Button’ın Macaristan zaferini tekrar etmesi olası değildi fakat Honda takım için iyi bir dördüncülük ile çizgiyi geçti. Barichello 8. sırada son puanı kaptı. De la Rosa azim ve çaba dolu bir başka yarış sergiledi ve 5. bitirdi. De la Rosa’nın 11. gridden başladığı düşünülünce, Raikkonen 7. sırada değil de 11. sırada başlasaydı ne yapardı diye merak etmemek imkansız. Erken gelen bir spinden sonra Fisichella toparlandı ve bayrağı 6. sırada gördü, ne var ki, iki Ferrari’nin de podyumda olması, Renault ile Ferrari arasındaki farkın sadece iki puana indiği anlamına geliyor. Ralf da dikkate değer sollamalar yaptı ve 7. sırada iki puan almak için durumunu korudu. 15. gridden başladığına bakılırsa kötü bir sonuç değil. Trulli 9. sırada bitirerek puan alamadı ve bütün çabalarına rağmen Webber ilk onu kapatan pilot oldu. Aynı şekilde Klien de puan getiren ilk pozisyonlarından sonra geriledi ve 11. oldu. Kubica’da hızını koruyamadı ve 12. oldu. Speed erken kazasından sonra 13. bitirmeyi başardı fakat Heidfeld kazanın etkisini hiç atlatamadı ve 14. oldu. Bitişe üç tur kala vites arızası dolayısıyla yarıştan çekilmesine rağmen Coulthard ilk 15 sıranın en sonuncusu oldu.
Belki de Macristan’dan sonra bir başka heyecanlı yarış istemek çok fazla olurdu fakat gördüğümüz tam olarak bu oldu. Massa’nın zaferiyle sonlanması iyi oldu ve Alonso ile Michael arasındaki sürtüşme de tansiyonu arttırdı. Monza’dan önce liste! İlk sekiz sıra: Massa, Alonso, M. Schumacher, Button, de la Rosa, Fisichella, R. Schumacher, Barichello. | 27 Ağustos 2006 İstanbul Park, Race&Rally dergisi, sayı 6, 15 Eylül 2006 | 12 Nisan 2020 : 11.22
Son Yorumlar