Martin Holmes; “Safari’nin geri dönmesi kime yarar?”
Dünya ralliciliğinin duayen gazetecisi Martin Holmes, Avustralya merkezli yarış portalı RallySport için kaleme aldığı yorumunda, Safari Rallisi’nin WRC’ye geri dönmesinin beraberinde getireceği sorunları değerlendirdi.
“Kenya’nın WRC’ye geri dönüşünü görmek, FIA için önemli bir siyasi manevra oldu. Afrika motor sporları FIA’da oy veren üyelerle dolu ve eğer Safari geri dönerse bu mevcut FIA yönetiminin lehine bir karar olacak. 2002 yılında WRC rallisi olarak yapılan organizasyondan sonra FIA’nın takvimden çıkardığı Safari Rallisi’nin yeniden geri dönmesi mümkün ancak, son yirmi yıl içinde, WRC’nin kurgusu yeniden şekillendi ve Safari’nin yeniden takvime dönmesi için gerekli olan değişiklikler, geleneksel Safari rallisinin cazibesini ortadan kaldıracak karakterlerde.
Zaten 2002’deki ralli, geleneksel karakterinden uzaklaşması konusunda eleştirilen Safari’nin gelenekleri, çok geniş bir yelpazedeki arazide uzun km’ler şeklinde ve kros ile ralli arası bir yapı üzerine yoğunlaştı. Yarış için özel olarak tasarlanmış otomobiller için yapılması gereken teknik zorluklar, trafikte beklenmedik karşılaşma riskini taşıyan parkurun açık yol karakteri de dikkate alınacak bir unsur. Ayrıca, servis ve güvenlik kontrolü için helikopterlerin servis ve kullanım özgürlüğü de gerekli. Bütün bu özellikler pahalı test ve hazırlık çalışmasını gerekli kılıyor.
Takımların her şampiyona yarışına itiraz etmesinden önce, bireysel bütçelerin daha esnek olduğu yıllarda bu durum kabul edilebilirdi. Mevcut WRC rallilerinin pratikliğine ve otomobillerin tasarımına dayalı olarak WRC için kurallar geliştirildi. Yanıtı aranan soru, Safari’nin kutsal geleneklerinin ne kadarı hala mevcut? FIA’nın bir kaç şartından biri, etapların kapalı yollarda yapılması gerektiği şeklinde. Aslında bu durumu bir Safari Rallisi için büyük bir sorun değil. Safari, sonunda yol kapamayı ancak etapları çorak bölgelere taşıyarak başardı.
Bugün ise yol kapatma şeklinde değil, ‘özel yol’ tarzında düşünülüyor. Etaplar için, özellikle Nakuru’nın güneyindeki Delamere arazileri ve Thika’nın etrafındaki Del Monte bölgesinin doğal bir çeşitlilik barındıran özel mülkler mevcut. Merkezi servis parkının etrafında uygun etaplar da mümkün. Ralli için en uygun yapıya ulaşmak için 17 yıllık bir tecrübe var, ancak devlet finansmanı gerekliliği kadar, mevcut ticari faaliyetlerin WRC tecrübesinden çok ticari çıkarlarını gözeten etkili iş adamları tarafından alındığı yönünde baskı da var.
Maliyet, yol yüzeyinde hasarlar, tazminat gereksinimleri ve seyirci kontrolü gibi konularda yabancı organizasyon uzmanlığı ithal edilmeli. Son zamanlarda Safari rallileri kapalı yollarda yapılsa da, bunlar çok sayıda seyirci çekemedi ve yol kapamasındaki gecikmeler pek de dikkate alınmadı. Safari, yeni seyirci rutinlerini anlama şansı olan az sayıdaki seyirciden çok, özel günlerin tadını çıkarmak isteyen yerel insanları çekebildi. Safari’nin güvenlik prosedürlerindeki eksikler ise felaket olabilir. Kenyalı, spor dünyasına dönmeye hazır mı?
FIA’nın Afrika Ralli Şampiyonası çok düşük bir hızla ilerliyor ve çok kötü bir şekilde destekleniyor, ancak Kenyalı şampiyonalar kıtadaki daha aktif ulusal dizilerden biri. WRC’nin ilk kez Japonya’ya gitmesinden önce, takımlarda büyük bir heyecan vardı ama o yarış gerçekleştiğinde, ülkedeki ralli ile ilgili farkındalık konusunda takımlar rallinin tanıtım bonusu yaratmadığını fark etti. Yüksek düzeyde görünür para akışının varlığı, polis ve gümrük personeli, yerel işletmeler ve yerel girişimciler tarafından suç, dolandırıcılık ve yolsuzluğun güvence altına alınmasını gerektiriyor.
Bu yıl WRC organizatörleri Arjantin’de silah zoruyla soyuldu. Kenya’da da ralli ekipleri gün ışığında Nairobi sokaklarında soyuldular. Mevcut WRC takımlarının geri dönmek istediği dünya bu mu? Oy gücünün ötesinde Kenya yollarında ölüm oranı şu anda İngiltere’ye göre yaklaşık 10 katı! Safari’nin WRC’ye geri dönmesinin seyirciye mi, organizatöre mi ya da sadece FIA’ya mı yarayacağı ise belli değil. | 27 Haziran 2018 : 19.45
Son Yorumlar