WRC’de yeni sezon için geri sayım!
Gizli testler, kamuflajlar ve casus çekimlerinden sonra, WRC’nin 13 ayaktan oluşan yeni sezonu 19 Ocak Perşembe günü Monte-Carlo’da başladığında, tüm beklentiler sona erecek ve yeni nesil daha hafif, daha geniş ve daha güçlü dünya ralli otomobilleri ilk kez piyasaya sürülecek.. Son şampiyon Sébastien Ogier, yeni aracı Fiesta’da, yine en büyük favori. Diğer ekipler; Toyota ve Citroën, her ikisi de tam üretici spesifikasyonlarında, Hyundai ve M-Sport’u geçmeye hazırlanıyorlar. Yeni sezon öncesi yeni düzenlemeler de var. Öncelikle geçen yılki modellerden daha hafif, daha geniş ve daha gösterişli olan WRC’nin 2017 üst düzey otomobilleri, aerodinamik özgürlüğe, motor gücüne ve aktif merkez diferansiyellerinin yeniden kullanıma sunulmasına olanak tanıyan teknik yönetmeliklere göre oluşturuldu. 2016’da yapılan yoğun testlerden sonra Citroën, Hyundai, M-Sport ve Toyota’nın yeni otomobilleri ilk kez Rallye Monte-Carlo’da yarışacak.
Yeni otomobiller öncekilerden 10 kilo daha hafif ve 55 mm daha geniş. Ayrıca yeni aerodinamik kitler sayesinde daha agresif görünümlüler. Önde, bir ayırıcı 60 mm ileriye doğru çıkıntı yaparken arka difüzör ilave 30 mm geriye uzanıyor. Tekerlekler yola uyum sağlamak için daha geniş ve devasa bir arka kanat, arka tarafta downforce ve ekstra tutuş sağlamak için tavan çizgisinin 50 mm üzerine oturuyor. Otomobilin çevresinde, frenleri ve motorun serin olmasını sağlamak için ilave ızgaralar ve kanallar hava akışını yönetiyor. İçeride, otomobiller her zamankinden daha fazla güvenlik özelliğine sahip. Sürücüleri çevreleyen enerji soğuran köpüğün kalınlığı 200 mm’den 240 mm’ye kadar yükselirken, yeniden konumlandırılmış koltuklar, kafa koruyucular, güçlendirilmiş kapı panelleri ve kafes tasarımındaki iyileştirmeler önemli rol oynuyorlar.
Ön tarafta 1.6 litrelik dört silindirli turbo motor, 33 mm’den 36 mm’ye kadar olan turbo regülatör genişletildiğinde güç 310 bhp’den 380 bhp’ye çıkıyor. 2,5 bara sınırlandırılmış turbo yükseltme, maksimum 430 Nm’lik bir önceki rakamla aynı seviyede torku korurken, altı ileri sıralı şanzıman, ekstra güçle başa çıkmak için yükseltiliyor. Ön ve arka pasif farklılıklar var, ancak 2010’dan beri ilk kez, şanzıman şimdi aracın farklı koşullara göre ayarlanmasına izin veren aktif bir orta diferansiyel özelliklerine sahip. Citroën pilotu Kris Meeke; “2016’dan sonra bu, büyük bir adım. Öfkeyle sürdüğünüzde, onlar farklı bir canavar; gerçekten oyunun içinde olmak zorundasınız” diyor.
Son Yorumlar