TPŞ’de ‘başarı’ya ağırlık getirildi
Federasyonun açıkladığı 2017 yarışma kuralları taslak metinlerinden Türkiye Pist Şampiyonası ile ilgili olanı, geçtiğimiz sezon en çok eleştiri alan pistlerdeki araçların güç eşitsizliğine ağırlık formülü ile çözüm bulmak üzere kurgulandı ve başarı ağırlıpı uygulaması getirildi. Taslak kurallarda yer alan değişikliklerin başlıcaları şunlar.. Türkiye Pist Şampiyonası’nın 2017 taslak kurallarında ‘takım’ kayıtlarında 3 araç sınırı getirildi ve takımın şampiyonanın tüm yarışlarında en az 2 otomobil ile start alması mecbur kılındı. Tüm yarışlara katılmayan takımlar sezon sonunda klasmana alınmayacaklar. Pist Şampiyonası kurallarında merakla beklenen ‘ağırlık’ tartışması da taslakta yer aldı. WTCC, ETCC ve TCR’da yarışan turbo motorlu araçlar için ağırlıkları turbo çarpım katsayısı sonucu TPŞ kurallarına göre belirleneceği, homologasyonda belirtilen restriktör ve tanımlar ile yarışabilecekleri belirtildi. Pistlerde Süper ve Maxi Grup da, minimum 8’er otomobilin olması halinde yarışlar ayrı ayrı start alacak, aksi durumda birlikte start verilecek ve yarış sonunda klasmanlar ayrılacak. Türkiye Pist Şampiyonasında yarışacak otomobillerin, motor hacimlerine göre uymaları gereken minimum ağırlıklar turbo otomobiller de motor hacmi 1.7 ile çarpılarak belirlenecek. Otomobil pilot içindeyken beraber tartılacak.
Türkiye Pist Şampiyonası’nda 2017’de ‘Başarı Ağırlığı’ uygulaması, her bir grup yarışında yer alan tüm sürücüler için, iki yarışta elde edilen puanların toplamına göre bir sonraki yarışta uygulanacak. Başarı ağırlığı sürücünün yer aldığı sıraya bağlı olarak aşağıdaki ölçeğe göre, yalnızca Maxi ve süper grup sürücüleri için 1’nciye +20 kg, 2’nciye +15 kg, 3’ncüye +10 kg ve 4’ncüye +5 kg olarak uygulanacak. Bir yarış sonunda aynı puanı elde eden sürücülerin olması durumunda, ilgili sıralama için belirlenen en yüksek başarı ağırlığı bu sürücülerin tümüne uygulanacak. Eğer iki sürücü eşit puanlarla 3’ncü olmuşlarsa 3’ncüler için verilen 10 kg başarı ağırlığı iki sürücüye de verilecek, 4’ncülere verilen 5 kg başarı ağırlığı ise başkasına verilmeyecek. Her yarış sonrası verilen başarı ağırlıkları geri alınmayacak ve toplam başarı ağırlığı 60 kg’yı geçemeyecek. Sezonunun son yarışması için, sezonu takip etmeyen sürücülere, şampiyona direktörü tarafından 50 kg. aşmamak şartıyla başarı ağırlığı uygulanacak. Başarı ağırlığı araç ile değil, sürücü ile ilgili. Sürücüler aynı gün – hafta sonu içinde organize edilen şampiyona yarışları ile birlikte, yarışlardan birisi özel kupa olmak üzere iki farklı yarışmada start alabilecekler. Türkiye Pist Şampiyonasında Maxi ve Süper grupta da yarışabilir ancak yarışmacı seçtiği bir grup için puan alabilecek. Her araç, sürücüsünün numarasını taşımak zorunda. Şampiyona süresince brifinglere katılmama halinde ilk seferde yüz elli, ikinci seferde beş yüz ve devamında da bin olarak para cezası Komiserler Kurulu tarafından uygulanacak.
Formasyon turu startına 20 dakika kala güvenlik aracının piste çıkacağını bildiren korna ile yarışmacılar uyarılacak. Formasyon turu startına 15 dakika kala, 5 dakika içerisinde pit çıkışının kapanacağını bildiren korna ile yarışmacılar uyarılacak. Formasyon turu startına 10 dakika kala pit çıkışı kapatılacak ve ikinci bir uyarı sinyali verilecek. Direktör tarafından uygun görülürse, sürücüler, resmi yetkililer, takım mekanikerleri, medya mensupları ve uygun grid kartına sahip misafirler pist üzerinde start gridine girebilecek. Formasyon turu startına 5 dakika kala, bir çift kırmızı ışık söndürülecek. 5 dakika içerisinde formasyon turu başlayacağını bildiren korna ile yarışmacılar uyarılacak, sürücüler, medya ve takımın mekanikerleri haricinde herkes yarış pistini terk edecek. Geri sayım tabelalar ile yapılıyorsa, 5 dakika tabelası gösterilecek.
Start çizgileri üzerindeki tekerlek değişimlerine sadece 5 dakikadan önce izin verilirken, 3 dakika içerisinde formasyon turu başlayacağını bildiren korna ile yarışmacılar uyarılacak. Sürücüler ve takımın mekanikerleri haricinde herkes yarış pistini terk edecek. Geri sayım tabelalar ile yapılıyorsa, 3 dakika tabelası gösterilecek. 3 dakikalık korna çalındığında, tüm arabaların tekerlekleri takılmış ve asfalt ile temas ediyor olacak. Bu kornadan sonra tekerlekler sadece pitlerde çıkartılabilecek. Tekerleklerinin hepsini taktırmayan herhangi bir sürücüye dur-kalk cezası uygulanacak. 3 dakikalık korna çalınana kadar lastik ısıtıcılar kullanılabilecek. Formasyon turu startına 1 dakika kala ise, bir çift kırmızı ışık daha söndürülecek ve 1 dakika içerisinde formasyon turu başlayacağını bildiren korna ile yarışmacılar uyarılacak, sürücüler haricinde herkes yarış pistini terk edecek. Türkiye Pist şampiyonası 2017 takvimine dâhil, altı hafta sonundaki toplam 12 yarış üzerinden puan alınabilecek. Sezon boyunca yapılacak olan 6 yarışta, sıralama turlarında en iyi derece yapan ilk üç yarışmacıya, o yarışta 1’nciye 3 puan, 2’nciye 2 puan, 3’ncüye 1 puan verilecek. Pist Takım lisansına sahip ve gruplarını ilk sırada tamamlayan birinci ilan edilir ve ödül töreninde takım birincisi olarak kupa alacak.
Son Yorumlar