Taslak kurallar açıklandı; 2017 takviminde 8 ralli var!
Federasyon, 2017 yarışma kurallarını taslak olarak açıkladı. Genel, ulusal ve diğer ana başlıkları altında ve toplamda 16 ayrı bölüm halinde yayınlanan taslak kuralların 20 Ocak 2017 Cuma günü saat 17:00’a kadar askıda kalacağı belirtildi. Yayınlanan taslak kurallar genel ve yarışma ek düzenlemelerinden sonra, ulusal şampiyonalar ana başlığı altında ralli, historik ralli, pist, karting, tırmanma, rallikros, offroad, trial, drift ve klasik şampiyonaları düzenliyor. Diğer ana başlığı altında ise, mahalli kupalar, mahalli draglar, diğer sportif aktiviteleri ile slalom ve süper slalom kuralları yer alıyor. Federasyon resmi sitesinde yayınlanan taslak kurallar hakkında her türlü görüş ve önerilerin mail adresine yapılması gerektiği ve yazılı olmayan görüş ve önerilerin dikkate alınmayacağı hatırlatıldı.
2017 Türkiye Ralli Şampiyonası taslak kuralları 53 madde ve bir ek’ten oluşuyor. Rallinin taslak kurallarında yapılan başlıca değişiklik veya güncellemeler ise şunlar; 2017’de rallide var olan şampiyonalara ek olarak Türkiye Ralli İki Çeker Şampiyonu ve kopilot şampiyonu unvanları getirildi. Ralliler için getirilen güvenlik delegesi ralli güzergahının, yarışmacı, seyirci ve medya açılarından güvenliğini denetleyerek parkuru federasyon adına onaylayacak. Yarış esnasında güvenli bulmadığı etapların startını 30 dakikaya kadar erteleyebilecek veya etabı tamamen iptal edebilecek. Bu durum komiserlere bildirilecek.
Taslak kurallara göre, 2018 sezonundan itibaren Türkiye Ralli Şampiyonasında sadece iki çeker otomobiller yarışabilecekler. Otomobillerin sınıflandırılmasında sınıf 1 alt başlığı ile homologasyonu bittiği yılın FIA’daki ilan edilen restriktörü geçerli olmak üzere World Rally Car’lar (WRC) tanımlanıyor. FIA J eki Md.251-252-253’e uygun olmak koşulu ile homologasyonu bitmiş veya devam eden otomobiller.. Türkiye ralli iki çeker pilot ve iki çeker copilot şampiyonasında sürücüler için federasyon 2017 yarışma ek düzenlemeleri madde 8’de yer alan puan tablosunun geçerli olacağı ve puanların hesaplanması esnasında iki çeker pilot ve iki çeker copilotlar için ayrı birer klasman yapılacağı vurgulanıyor. Markalar şampiyonasında klasmana dahil olabilmek için Türkiye Ralli Şampiyonası’na dahil sekiz yarışın sekizine de katılmak zorunlu tutuluyor.
Ralli sonunda yapılan ayrı genel klasmanda, ilk on (10) içerisinde yer alan en iyi durumdaki iki marka aracının aldığı puanların toplamı varsa ilgili yarışmanın katsayısı ile çarpılırken, buna ilaveten, Türkiye Pist Şampiyonası ve Türkiye Tırmanma Şampiyonası’na dahil en az iki (2)’şer yarışa katılmaları mecburi tutulurken, bu branşlarda girilmeyen her yarış için sezon sonu toplam puanından % 5 silineceği ifade ediliyor. Genç sürücülerin, Türkiye Ralli Şampiyonası’na dahil sekiz yarıştan takımına ilave puan getirebileceği ve Türkiye Takımlar Şampiyonası’na puan alabilmek için, en az iki takım olma şartı mevcut.
Ve, ralli taslak kuralların en dikkat çekici maddesi, şampiyonaya puan verecek olan yarışlar.. Sekiz yarıştan oluşan 2017 Türkiye Ralli Şampiyonasında 1.4 katsayı ile Rally Bulgaria’dan puan getirilebilecek. Takvimde 1.2 katsayılı iki ralli var, biri Eskişehir diğer ise Marmaris. Takvimin diğer rallileri ise şampiyonaya 1 katsayı üzerinden puan verecek olan, Ege, Kocaeli, Bursa, İstanbul ve Ankara rallileri. Tarihleri henüz açıklanmasa da, takvimde yer alan rallilerin sıralaması ve katsayıları şu şekilde;
Ege Rallisi : 1 Katsayı
Eskişehir Rallisi (ERT) : 1,2 Katsayı
Rally Bulgaria (ERT) : 1,4 Katsayı
Kocaeli Rallisi : 1 Katsayı
Bursa Rallisi : 1 Katsayı
İstanbul Rallisi : 1 Katsayı
Marmaris Rallisi (ERT) : 1,2 Katsayı
Başkent Rallisi : 1 Katsayı
Düzenlenecek rallilerin federasyon tarafından yapılacak denetleme sonunda bir sonraki sezon şampiyonaya öngörülecek katsayılar üzerinden puan verecekleri ve sezon içinde en düşük puanı alan rallinin Türkiye şampiyonasından çıkarma hakkını saklı olacağı belirtiliyor. Rallilerde test (deneme) sürüşüne katılım bedeli otomobil başına 200 TL olarak belirlendi. Şampiyonaya dahil rallilerde toplam parkur uzunluğu 200 km-600 km arası tutulurken, özel etap sayısı en az seyirci etabı hariç 3 farklı etaptan oluşacak. Toplam özel etap uzunluğu 120 km-135 km arası değişebilirken, özel etapların ortalama sürati 100 km/s’ i geçmeyecek.
Yol Keşfi için araç kısıtlamalara uymayan sürücüler için ilk ihlalin tespitinde 2500 lira ceza ödenecek, ikinci tespitte ise ralliye kabul edilmeyecek. Deneme sürüşü yapılabilecek otomobillerden standart olanlar halka satılan, tamamen modifiyesiz seri üretim otomobiller, seri üretim otomobillerde Grup N yönetmeliklerine uygun olacak şekilde motor ve vites kutusu seri üretim olacak; egzoz standart ve organizasyonun ülkenin maksimum ses limitlerine uygun; süspansiyonlar yine grup N yönetmeliklerine uygun olacak. Kurallara uygun çelik roll-cage takılmasına müsaade edilirken, otomobillerin iç döşeme renginde yarış koltukları kullanılmasına müsaade edilecek ve J eki Grup N limitlerinde jant kullanılabilecek.
Yol keşfi sırasında kullanılacak lastiklerin cinsi ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Yol keşfinin ihlali resmi yol keşfi dışında Pilot veya co-pilotun beraber veya yalnız olarak, herhangi bir araç içinde ve parkurun özel etap bölümlerinden herhangi birinde organizasyon veya federasyon görevlilerince görülmeleri şeklinde tanımlı. Sezon içinde yol keşif yasağına uymayan ekipler ilk ihlalin tespitinde on beş bin, ikinci ihlalde 30000 lira ceza ödeyecekler ve ilgili ralliye kabul edilmeyerek federasyona sevk edilerek sezondan ihraca kadar ceza alabilecekler.
Bu cezalara ek olarak sürücüler, ilk ihlalde dahi, sezon sonu şampiyona genel klasmanından %10 ceza puanı düşürülmesi ile cezalandırılabilecekler. Ek kuralların yayınlanmasından sonra, ralliye kayıt yaptırmış ekip ile bağlantısı bulunan herhangi bir kişi, yarışma direktörünün özel iznini almadan rallinin bir özel etabını oluşturan yolların üzerinden yaya olarak hariç seyahat edemeyecek. Yarışma Direktörü, ilk start listesinde dahi, kullandıkları otomobil nedeniyle öncelik avantajını kullanamayacaklarına ka-naat getirirlerse, yukarıda belirtilen bu sürücülerin yerlerini değiştirebilecek.
Süper Ralli hakkını kullanan ekiplere özel seyirci etabı dahil tamamlanamayan her etap için 3’er dakika; eğer tamamlanamayan ilk etap özel seyirci etabı dahil ilk ayağın son özel etabı ise 5 dakika ceza uygulanırken, ekip ilk ayağın son özel etabını tamamladığı halde normal etapta yarış dışı kalırsa, yine 5 dakika ceza uygulanacak. Servis alma süreleri zaman çizelgesinde her ayağın ilk özel etabından önce 15 dakika, iki kısım arasında 30 dakika, ayak sonlarında 45 dakika iken finiş öncesi 10 dakika olarak belirlendi.
Rallilerde 2017 yılı için itiraz ücreti 550 TL, temyiz harcı ise 3300 TL olarak tespit edilirken, ralliyi birinci tamamlayan takıma ve markaya ödüllerinin kupa şeklinde verileceği kural altına alındı. Rallilerde sınıf 1, 2 ve N otomobiller yedekleri dahil en fazla 14 lastik, diğer tüm sınıflardaki otomobiller yedekleri dahil en fazla 12 lastik kullanabilecekler. Lastik kısıtlamalarının ihlalinin tespiti durumunda ilave kullanılan lastik sayısına bakılmaksızın ilgili yarışmacıya 5 dk zaman cezası uygulanacak. Deneme sürüşü etabında lastik işaretlenmeyecek ve maksimum lastik sayılara deneme etabında kullanılan lastikler dahil edilmeyecek.
Federasyon, şampiyonalarında tüm otomobillere araç takip sistemi takılmasını zorunlu tutarken, sistemin takılı olup olmadığının teknik kontrolde denetleneceğini ve cihazların alınması, montajı ve iadesi ile ilgili şartların organizatörler tarafından yayınlanacağını ama ralli esnasında cihazın çalışmasının sorumluluğunun ise ekiplerde olacağını kural altına aldı ve sisteme müdahale edilmesi durumunda konunun komiserler kuruluna rapor edileceğini ekledi. Ralli organizatörlerinin sesli ve ışıklı uyarı sistemine sahip, 0 ve 00 olmak üzere en az 2 adet öncü güvenlik aracı temin etme-si gerektiği ama 000’nın tavsiye edildiği belirtilirken, 0 cihazına takılacak incar kamerasından alınacak görüntülerin yarışma direktörü tarafından izlenip değerlendirileceği ve federasyona gönderileceği ifade edildi.
Son Yorumlar