Sürüş Keyfi; Mokka ile ‘çift’ dikiş!

IMG_0684

Mokka ile ‘sürüş keyfi’ öncesi flört devremizi, ‘ev’de geçirdim denilebilir! Opel Türkiye’nin fabrikasının bulunduğu Torbalı’nın neredeyse dibi sayılacak, Adnan Menderes havaalanına 10 km mesafedeki bayide gerçekleşti, ilk buluşmamız. İzmir’deki dört günüm boyunca, Ege Rallisi’nin takibinde, büyük konfor yarattı. Ralli takibi ile bir arada olunca, daha ‘rahat’ bir sürüş keyfi gerçek oldu, benim için. Opel, ‘Mokka ile daha ilk andan itibaren olumlu bir farklılık duygusu yaşayacaksınız’, diyor sunumunda. Sürüş keyfinde ilk dikkat ettiğim, aracın yol tutuşu olduğundan, Mokka’nın bana bu konuda güven vermesi açıkçası içimi rahatlattı.

IMG_1143Aracın ön bölümündeki büyük ızgara (solda) ilk göze çarpan ayrıntıydı, bir de ‘kaslı’ havası veren yapısını vurgulayan şişik çamurluklar! Mokka, SUV’un hem güçlü, hem sportif ve hem de dinamik yapı özelliklerini bünyesinde bir arada bulunduruyor. Yine ‘resmi’ bilgilere göre, akıllı ve aktif dört çeker sistemi, 1.4 Turbo benzinli motor veya 1.6 dizel motor ile tercih edilebiliyor. Sistem, şanzımanda Elektrikli Güç Kesme Ünitesi, arka aksa tahrik mili, Arka Sürüş Modülü (RDM) ve Tork Transfer Aygıtı (TTD)’ndan oluşuyor.

IMG_1149Fazla çekiş gücüne ihtiyaç duyulduğu anda TTD, Arka Sürüş Kontrol Modülü tarafından kontrol edilerek mevcut torkun %50’sini arka tekerleklere aktarıyor ve ABS ve ESP® gibi tüm sistemlerle uyumlu çalışıyor. TTD, araç durumu ve yol koşullarına bağlı olarak ön ve arka aksta tork oranı değişikliğini 100/0’dan 50/50’ye otomatik olarak ayarlayan elektromanyetik kavramalar barındırıyor. Normal sürüş koşullarında güç, yakıt ekonomisi sağlamak için sadece ön tekerleklere aktarılıyor. Gerektiği takdirde ek tork, maksimum çekiş gücü ve denge sağlaması için arka tekerleklere aktarılıyor.

IMG_0057Havaalanından İzmir limanındaki otele gelişe kadar (solda), İzmir trafiğinde Mokka ile sıkıntısız bir sürüş keyfi sonrası, otele yerleşme ve hemen ardından ralli programı için şehrin diğer ucunda olan Balçova’ya gidişi, bir sapağı atlama nedeniyle yolu biraz uzatmak zorunda kalınca, aracın otobandaki performansını da gözlemleme fırsatı doğdu. Günün akşamında ise İzmir’in kordon boylarındaki gezinti, elbette daha da keyifliydi.

En ince detaylara dahi gösterilen özen ve yıpratıcı testler sayesinde Opel Mokka, göründüğü kadar iyi bir his vermesi için üretilen bir araç. Mokka’ya dengesini veren ayrışık McPherson ön süspansiyon ve burulma çubuklu arka süspansiyon bir arada çalışarak elektro hidrolik direksiyonun yardımıyla rafine bir sürüş ve yol tutuş sunarken, en zorlu koşullarda bile kontrol duygusu verdi.

IMG_9138Mokka’nın 1,6 litre Ecotec motoru 6000 d/d’da 115 HP güç 4000 d/d’da 155 Nm tork değeri üretiyor. Turbo desteksiz benzinli ünite 0-100 Km/s hızlanmasını 12,5 saniyede tamamlarken, maksimum 174 Km/s’lik bir hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketim değeri ise 6,5 litre. Klasik benzinli motorlar klasmanında kalan bu motor 1,4 Turbo benzinli seçeneğinin ön plana çıkmasını sağlıyor.

IMG_2669İzmir’de Mokka ile birlikteliğimiz (solda), dört günün sonunda yine havaalanı yakınlarındaki bayide sona erdi. Aracı teslim ettikten sonra, İzban ile havaalanına transfer olurken, Mokka ile geçirdiğim günlerin hızlı bir değerlendirmesini yaptığımda, güvenli ve keyifli bir sürüş izlenimi bıraktığı fikrine sabitlendim. Mokka ile asıl keyif sürüşümüz ise, ilkinden birkaç hafta sonra ve İstanbul’da gerçekleşti. Bu kez, Opel’in İstanbul’daki test filosuna ev sahipliği yapan Gerçek Oto’dan aldığım Mokka, kırmızı bir ‘turbo’ydu. Tanışıklık olduğu için, daha rahat, eski bir dost ile yeniden buluşmuş olmanın keyfi ile başladı sürüş maceramız.  Yine dört gün sürdü, bu kez İstanbul’un kuzeyinde gezindik, durduk.

IMG_1160Start & Stop Sistemi, özellikle de şehir trafiğinde yakıt tasarrufu sağlıyor. Vites boşta ve araç park halindeyken motor otomatik olarak duruyor. Debriyaj pedalına basıldığında motor, otomatik olarak pürüzsüz bir şekilde tekrar çalışıyor. Ama, istenirse, bu sistem gösterge panelinde bir tuşa basarak devre dışı bırakılabiliyor. Sistem aktifken motor durduğunda devir göstergesindeki ibre Autostop konumuna gelerek, otomatik başlatmayı işaret ediyor. Start & Stop sistemi gelişmiş bir jeneratör, marş dinamosu ve özel bir batarya kullanıyor. ECO Sürüş Asistanı, maksimum yakıt tasarrufu sağlamak için gereken zamanda vites değiştirmenize yardımcı oluyor. Sadece bununla kalmayan sistem kat edilen 50 kilometrede en fazla yakıt tüketen donanımı, göstergeler arasındaki ekranda üç farklı alt menüde gösteriyor.

IMG_1150Göstergenin solundaki grafik anlık ekonomi seviyesini gösteriyor. Maksimum ekonomi tüm dikey paneller yandığında gerçekleşiyor. Maksimum yakıt ekonomisi için bir ok işareti, ne zaman vites değiştirmeniz gerektiğini gösteriyor. Ek enerji tüketiminde bulunan anlık elektrikli sistemleri gösteriyor. Ortalama ekonomi ayrıca gösteriliyor. Katedilen 50 kilometrede sürüş tarzı verimliliği 5 kilometrelik bölümler halinde gösteriliyor. Grafik unsurların daha yukarıda bulunması, yakıt tüketiminin daha fazla olduğuna işaret ediyor. Bu sayede sürüş stilinizi yakıt tasarrufu yapmaya adapte edebilirsiniz. Mokka 4278 mm uzunluğa, 1777 mm genişliğe, 1658 mm yüksekliğe ve 2555 mm aks mesafesine sahip. Opel, Mokka’da orta sertlikte süspansiyonlara yer vermiş. Mokka, Euro Ncap’den 5 yıldız almış bir model.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

 

IMG_1179

IMG_1173

IMG_1154

IMG_1139

IMG_0688

Yorum yaz